Василев: България ще получи изключение от европейското ембарго за руския петрол


Василев: България ще получи изключение от европейското ембарго за руския петрол
Снимка: iStock

5895

България ще бъде включена в изключенията от ембаргото на ЕС за руския петрол. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти в Народното събрание.

Той отговори на въпрос дали има развитие по искането на България да има изключение за страната ни от ембаргото за петрола. "Имаме уверение от ЕК, че нашето искане ще бъде взето предвид", каза Василев. Запитан какво означава това, Василев заяви: "Това означава, че ще бъдем включени в изключенията".

Според него това зависи от новия формат на мерките. "Ясно сме заявили, че България трябва да бъде включена в изключенията", заяви още той.

Василев обяви, че 50% намаление на акциза на горивата няма да има, защото сме на най-ниската акцизна ставка. "От ЕК не е позволяват на нито една държава членка да намалява под най-ниската акцизна ставка. Това, което превозвачите искат, е неизпълнимо", заяви още той.

Финансовият министър обяви, че се обсъждат няколко варианта за компенсиране на най-засегнатите. "Най-добрият вариант трябва да бъде технически изпълним и лесен. Разгледахме варианти, както има в Гърция, където се дават карти за бензиностанциите, които определени хора ползват с доходи под определени стойности. Това е толкова трудна за изпълнение схема. само докато се раздадат картите, докато се идентифицират хората, ще настане доста голям проблем. Сега се търси вариант, който да е лесно изпълним и да не затруднява бизнеса и гражданите.

Ако наложим ембарго на руския петрол ще има сериозни затруднения на пазара. "Лукойл Нефтохим Бургас" не може да започне да преработва друг вид петрол за кратки срокове. В момента тя не може да работи с по-малко от 50-60% руски нефт. Така е настроена. Пренастройването изисква спирането ѝ. Това каза по-рано днес в ефира на Нова телевизия Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация. Реално ли е "Лукойл Нефтохим Бургас" да спре работа без руски петрол?

В случай на ембарго, страната ни няма да можем да задоволи потребностите си от други съседни пазари. "Ако разчитаме на цистерни, това означава по 300-400 цистерни всеки ден, които да заредят цялата страна и да се върнат. Това означава да няма туристически сезон, защото по границите ще има километрични задръствания", обясни Бенчев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Европа дава стотици милиарди, за да скъса безвъзвратно с руския нефт и газ

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички