Венецуела няма да доставя суров петрол на Европа, иска нови условия


Венецуела няма да доставя суров петрол на Европа, иска нови условия
Снимка: iStock

23681

След като потокът на природен газ от Русия по „Северен поток 1“ беше ограничен с 80 % от капацитета му, заедно с по-голямата част от доставките на петрол, ЕС ще се стреми към всякакви алтернативни източници на гориво, за да осигури електричество и отопление през предстоящата зима. Два от първоначално предложените източници бяха Иран и Венецуела. Колко петрол внася ЕС от Русия и кои страни са най-зависими?

Увеличеният износ на ирански нефт и газ за Запада зависи до голяма степен от предварителната ядрена сделка. Такава обаче е малко вероятно скоро и според прогнози на Goldman Sachs, тъй като сроковете за предложенията не бяха спазени, а израелското правителство призовава преговарящите да се оттеглят.

Венецуела възобнови доставките си за Европа след 2 години санкции от САЩ по силата на сделка, която ѝ позволява да търгува с петрол срещу облекчаване на дълга. Сега обаче правителството на страната спря тези доставки с мотива, че вече не се интересува от сделките за петрол срещу дълг и вместо това иска рафинирани горива от Италия и Испания, в замяна на суров петрол. Норвежката Equinor спасява Европа от забранения руски петрол

Макар на пръв поглед да изглежда като обратна размяна, рафинериите на Венецуела се борят да останат в експлоатация заради липса на инвестиции и ремонти. Рафинираните горива ще им бъдат от помощ да се изправят на крака в енергийно и промишлено отношение. Някои от собствените операции на Венецуела с тежък нефт изискват вносни разредители, за да продължат да работят. ЕС обаче в момента не възнамерява да отмени ограниченията върху споразумението „петрол срещу дълг“, което означава, че Европа губи още един енергиен източник. 

Санкциите срещу Венецуела, както и намаляващите инвестиции затрудняват петролната индустрия на страната, като през юли общият добив спадна с 38%, спрямо 2021 г. Първоначалните стъпки на Джо Байдън за възобновяване на преговорите с Мадуро предизвикаха големи очаквания, че венецуелският петрол отново ще потече и ще компенсира свитите световни пазари и повишаващите се цени. В това число влиза най-вече Европа, която много спешно се нуждае от енергийни алтернативи, което ще доведе до претърсване на пазарите тази есен, за да се задоволят минималните нужди за отопление. Венецуела е загубила 130 млрд. долара заради американските санкции

Ако се стигне до там и не се намерят редовни източници на енергия, които да се справят с недостига, оставен от руските санкции, цените в ЕС ще се повишат рязко. Освен това, тъй като европейските страни изкупуват навсякъде енергийни доставки, наличните източници за всички останали страни ще намалеят, включително и за САЩ. Предстои пореден скок на цените на петрола и енергията, когато зимата се завърне. Европа или Русия - кой ще пострада повече от петролното ембарго?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ако Европа наистина спре да купува петрол и газ от Русия 

Най-големите износители и вносители на петрол в света

Европейско ембарго срещу руския петрол: Какво ще стане с цените?

Огромното търсене тепърва ще вдига цената на петрола

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички