Възходът на ядрената енергетика изстреля цените на урана до 12-годишен връх


Възходът на ядрената енергетика изстреля цените на урана до 12-годишен връх
Снимка: iStock

2537

Засиленото търсене на уран провокираха внушителен скок в цените на суровината. Цените на урановия концентрат скочиха до най-високото си ниво от 12 години, подчертавайки глобалното възраждане на ядрената енергетика, тъй като все повече компании се опитват да си гарантират доставки на суровината, от която се произвежда ядрено гориво, пише финансовото издание Financial Times, цитирано от БТА.

Цените на така наречения "жълт кекс", ниско обогатен уран, който след преработка се използва за захранване на реактори, скочиха с около 12 процента до 65,50 долара за един паунд (0,45 кг) през последния месец, надминавайки миналогодишния максимум. Подобни ценови нива на "жълтия кекс" не са достигани от 2011 г., според доставчика на данни за пазара на ядрени продукти UxC.

Търсенето на уран бе тласнато нагоре от много страни по света, предприели действия за енергийна независимост чрез удължаване на живота на съществуващите ядрени реактори, докато обмислят изграждането на нови, след като цените на газа скочиха до небето заради руската инвазията в Украйна.

"Фокусът върху енергийната сигурност се сблъсква с фокуса върху чистата енергия", казва Грант Айзък, главен финансов директор на канадската корпорация Cameco, вторият по големина производител на уран в света.

От БТА припомнят, че през пролетта компанията подписа 10-годишен договор с Westinghouse за осигуряване на достатъчни обеми на естествен уранов хексафлуорид, (така нареченият UF6), за да отговори на пълните изисквания на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй".

"Дните на покупки на уран за 40 долара (за паунд – бел. р.) свършиха, както вероятно и за 50 или 60 долара. Ще имаме нужда от нови доставки", обясни Айзък, цитиран от британското бизнес издание.

Канада смята да изгради най-голямата атомна електроцентрала в света

Отдръпването от ядрената енергия след катастрофата във АЕЦ "Фукушима" доведе до липса на нови проекти, което помогна да се положат основите за по-високите цени на урана.

Превратът в Нигер, който произвежда около 4 процента от урана в световен мащаб, тласна допълнително цените нагоре.

Ефект върху цените оказа и обявените в началото на месеца от "Камеко" по-ниски прогнози за производство на уран през настоящата година заради предизвикателства пред добива от мината Cigar Lake в Канада.

Цените на урановия концентрат все още са далеч под равнището си от 73 долара за паунд, достигнато преди катастрофата във АЕЦ "Фукушима", която създаде свръхпредлагане на пазара на уран за повече от десетилетие, след като Япония и Германия започнаха да извеждат от експлоатация своите атомни енергоблокове.

Франция уджължава до 50 години работата на един от ядрените си реактори

Очакват търсенето на уран за ядрени реактори да скочи с една трета до 2030 година

"Евратом" не смята, че има риск от прекъсване на доставки на уран от Нигер

Военният преврат в Нигер притесни европейската ядрена енергетика

Русия още печели милиарди от доставки на ядрено гориво на САЩ и Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички