Заради скъпия ток: Акция на ДАНС в БЕХ, НЕК и Министерство на енергетиката?


Заради скъпия ток: Акция на ДАНС в БЕХ, НЕК и Министерство на енергетиката?
Снимка: БГНЕС

12391

Държавна агенция "Национална сигурност" е направила внезапна проверка в Българския енергиен холдинг (БЕХ), Електроенергиен системен оператор (ЕСО), Българска независима енергийна борса (БНЕБ), Национална електрическа компания (НЕК) и Министерство на енергетиката, съобщава Big5.bg.

Агентите от ДАНС събират всички документи и започват пълна проверка на всички сделки на дружествата от последните няколко години. Все още няма официална информация каква е целта на операцията, нито дали има арести.

По-рано днес работодателските организации официално сезираха ДАНС и МВР за скъпия ток. Работодателите подозират "че се извършва саботаж, престъпление или диверсия и се застрашава националната сигурност, защото спряха първоешелонни предприятия".

"Има оферти на борсата, които са напълно немислими, те са направени, за да се изпълняват, те са направени, за да се манипулира борсата", подчерта председателят на АИКБ Васил Велев. Бизнесът настоява временно да се ограничи износът на ток

Работодателските организации поискаха вчера оставките на министъра на енергетиката и на шефовете на БЕХ и "Марица-изток 2" заради рекордно високата цена на борсовия ток.

"Ще блокираме „Българския енергиен холдинг (БЕХ), защото там е заровено кучето – и в дъщерните му дружества. Ние имаме два до три пъти повече инсталирани мощности, отколкото потребяваме електроенергия, няма обективни причини за дефицит. В същото време цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, в цяла Европа от началото на август. Извършва се саботаж, престъпление", обясни Велев и посочи, че тарифата е изкуствено завишена, което прави българските предприятия неконкурентоспособни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички