Защо цената на газа у нас е по-висока от тази в Европа?


Защо цената на газа у нас е по-висока от тази в Европа?
Снимка: Министерство на енергетиката

3727

Енергетиката му е чужда на енергийния ни министър. Това каза пред Радио "Фокус" енергийният експерт Красимир Манов. 

По думите му, ние и в момента си получаваме танкерите, които идват с втечнен природен газ, една голяма част от тях са с произход Русия и те са на определено по-висока цена. И затова се и получава тази разлика между Европа и между България, в ущърб на българските потребители. Но специално за Турция ние ще имаме това, което е модерно да се казва "диверсификация“.

Първият танкер с втечнен газ по договора с "Боташ" пристигна на терминала в Турция

Според Красимир Манов, проблемът с природния газ отдавна вече не стои, тъй като цените се сринаха. В момента са някъде около 42 или 43 евро за мегаватчас, което е някъде около 450-460 евро за 1000 кубични метра. Хранилищата в Европа средно са над 55%, а в Германия и над 65% са пълни. Европа отдавна си реши проблемите с природния газ и всичко се дължи на това, че се подходи по най-добрия начин. "Хората знаят какво да правят и решиха проблемите еднозначно, и то в полза на собствените си потребители и търговски дружества", смята още Манов.

"Помните ли същият този министър Росен Христов как отказа същите тези танкери с втечнен природен газ от същата тази компания "Шениър“ от САЩ, която беше с неприемливи цени и с ред други причини, поради които те бяха отказани. Как така сега изведнъж се оказа, че същите тия са приемливи и цените са им най-добри? 

Според него, преди половин година се говори едно, след това се говори нещо съвсем друго. Манов припомни, че нееднократно е споменавал, че разковничето на решаването на проблемите по отношение на доставките на природен газ за България е именно в Турция", попита той.

"Прави ми впечатление, че тия хора се движат по течението или чакат някой да ги посъветва да вземат някакво правилно решение. И те го взимат по такъв начин, със закъснение от половин година или дори повече, и резултатите винаги са едни и същи, в ущърб на българската икономика.

Бизнес организациите питат официално как така цената на газа е по-висока от тази в Европа

Специално за природния газ искам да подчертая, че преди няма и две седмици имаше едно много гневно писмо, написано от всички работодателски организации по отношение на цената на природния газ, който се доставя за България от обществения доставчик "Булгаргаз“, която се оказа, че е с 30, дори 40%, в момента е някъде с около 25% по-скъпа от международно приетата за европейския регион – това е борсата TTF в Холандия", посочи Манов.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички