Защо драмата в енергетиката не смущава ресорния министър, обясни политик


Защо драмата в енергетиката не смущава ресорния министър, обясни политик

1672

Стряскащо е, че енергийният министър не се смущава от разликата на цената на тока за износ и за вътрешния пазар, коментира драмата в енергетиката ни лидерът на АБВ Румен Петков и изложи своето обяснение защо е така. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Той направи паралел между търговията с ел. енергия и търговията с газ и разказа какво се случва: „В началото на януари 2014 г. е създадена Българска независима енергийна борса. В последствие Фондовата борса става едноличен собственик на капитала ѝ и КЕВР издава лиценз само на един борсов оператор за продажба на ел. енергия. Логиката е, че имаме ликвиден пазар със сериозни инсталирани мощности за производство на електроенергия от порядъка на 14 млн. мегавата. Съществуването само на един борсов оператор има логика, защото там са ангажирани, концентрирани ресурсите на АЕЦ – „Козлодуй“, „Марица Изток 2“ и всички останали. Тези държавни основни дружества предлагат през държавния орган – Енергийната борса, продажбата на ел. енергия“.  Рязко поскъпване на водата заради тока

Петков посочи, че с природния газ се случва точно обратното и то при съвършено ограничен, граничещ с нулевия, обем производство на добив на природен газ. С промените в Закона за енергетиката от септември 2019 г. услужливо се въвежда организиран борсов пазар на природен газ без каквото и да е ограничение. Така се издава лиценз на частната българска енергийна търговска платформа през 2021 г., посочи той. 

„Съвсем в реда на нещата това се прави паралелно със съществуващия вече газов хъб „Балкан. Тези лицензи са за период от 35 години, при 10- годишен лиценз за единствената електроенергийна борса. 

Какво имаме като практическа реализация: "Газов хъб „Балкан“ кандидатства за лиценз за организиран борсов оператор за срок от 35 г. Капиталът на дружеството е в размер на 500 хил. лв. с едноличен собственик „Булгартрансгаз”. Имаме ангажимент на ЕК, мащабно търговско проучване и т.н. Българската енергийна търговска платформа е с капитал 50 хил. лв., собственост на български частни акционери", посочи Петков. 

Използва се един и същ специализиран софтуер с този на държавния газов хъб „Балкан“ и това не смущава и този енергиен министър, подчерта Петков. "По-фрапантната структуроопределяща зависимост е фактът, че същият специализиран софтуер, в него „Булгаргаз” играе ролята на доставчик на ликвидност и „Булгаргаз” определя на кого ще предостави газа – на държавната компания или на Българска енергийна търговска платформа", добави той и определи това като изключително сериозна предпоставка за корупционни сделки и зависимости, защото, както обясни - когато Булгаргаз предоставя на Българска енергийна търговска платформа, там частните оператори водят своя политика и цената на газа е съвършено различна от тази, с която оперира държавната компания. 

"Очевидно е, че този министър не може да разбере или е мотивиран да не разбере тези неща и допуска такъв тип действия, които оскъпяват достъпа на икономиката и населението до природен газ", коментира лидерът на АБВ. 

Убийствена е съпоставката в цената на тока вчера за износа и вътрешния пазар - 100 лева разлика: на 250 лв изнасяме, 350 лева на вътрешния пазар и е стряскащо, че това не смущава министъра на енергетиката, заяви Петков. 

В енергийния сектор нещата имат откровено драматичен характер, коментира той и обясни защо е така: "Повече от десетилетие и половина бавим изграждането на АЕЦ „Белене“, сега виждаме, че най-евтиният ток се произвежда в АЕЦ „Козлодуй“. Съзнателно със съучастие на правителството на Борисов се забави изграждането на интерконектора Гърция – България. По този начин българският газов пазар се лишава от азерския газ или поне не се получава в мащабите, в които имаме споразумение. Това обслужва гръцката компания DEPA. Всичко това е за сметка на българския потребител и това продължава“. Драстично поскъпване на газа, цената ще скача още

Петков припомни, че договорът за изграждането на интерконектора с Гърция включваше 90 000 евро глоба на ден от 1 януари на настоящата година. "Настоящата година свършва, договорът е удължен и това не безпокои служебното правителство", подчерта Петков. "Вместо да се търси съдебна отговорност от тези, които допуснаха такъв удар върху енергийната сигурност, газовата сигурност, в случая на България, излизат разни човечета, които обясняват как те са отработили как все пак газопроводът да бъде готов до края на тази година и в 6-месечен срок, след това, да бъде пуснат в експлоатация", коментира той. "Това е национално предателство, заключи Петков и подчерта, че в цял свят срокът за въвеждане на такъв тип съоръжения в експлоатация е 45 дни.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.78827
 • GBP
  1
  2.19141
 • JPY
  100
  1.39255
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  194.25
  187.42
 • Litecoin
  1
  121.10
  116.92
 • Ethereum
  1
  2235.90
  2158.81
 • Bitcoin
  1
  31708.65
  30614.95
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички