104 заявления за 30,5 млн. лева са подадени за преструктуриране на лозя


104 заявления за 30,5 млн. лева са подадени за преструктуриране на лозя
Снимка: Thinkstock/ Guliver

2740

104 лозари са кандидатствали успешно за получаване на финансова помощ през двата приема по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя" от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г. Общата стойност на заявената инвестиция по тях е близо 30,5 млн. лева, а максимално допустимата финансова помощ – близо 27,5 млн. лева. По първия прием, проведен от 29 юли до 4 август 2021 г. се приемаха документи за финансова помощ, предвиждащи авансово плащане за 2021 г. и приключване на дейностите през финансовата 2022 г. Вторият прием се състоя от 30 юли до 12 август 2021 г. В този период се приемаха заявления за предоставяне на средства за финансовите 2022 и 2023 г., съобщават от Държавен фонд "Земеделие".

И през настоящата година се запазва увеличен размерът на финансовата помощ по мярката, а именно до 90% от стойността на одобрената инвестиция. Няма промяна и в допустимите за финансиране дейности. Подпомагат се конверсия на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция), промяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и изграждане на подпорна конструкция) и подобряване на техниките за управление на лозята. Последните включват изграждане на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, изграждане и/или реконструкция на тераси, изграждане на автоматизирани системи за капково напояване, смяна на подпорна конструкция, изграждане на подпорна конструкция на новосъздадени насаждения и смяна на формировката. Лозята в България намалели три пъти за 20 г.

Важни за кандидатите са изискванията за авансовото плащане, произтичащи от условията на двата приема. Кандидатите, избрали да получат аванс в рамките на финансова 2021 г. (а именно до 15.10.2021 г. включително) трябва да депозират заявление за авансово плащане до 1 октомври 2021 г. Бенефициентите, избрали да получат аванс през финансова 2022 г., могат да депозират заявление за авансово плащане до 15 декември 2021 г., но не по-рано от 16 октомври 2021 г.

Авансовото плащане за всички кандидати е размер на до 80% от договорената финансова помощ. За целта, след сключване на договорите с ДФ "Земеделие", бенефициентите трябва да предоставят копия от разходооправдателни документи, доказващи, че изпълнението на инвестицията е започнало, както и оригинални банкови гаранции, учредени в полза на ДФЗ. Банковите гаранции трябва да са в размер от 110% от исканата за авансово изплащане сума. Срокът на тяхната валидност следва да не е по-малко от 4 месеца след изтичане на срока за изпълнение на всички дейности по договора.

Мярката за преструктуриране и конверсия на лозя е най-добре работещата в Националната лозаро-винарска програма, като се прилага от 2009 г. и се радва на голям интерес. От нея се възползват производители, които са физически или юридически лица или група, или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския регистър като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните напитки. Цената и изкупуването остават проблеми за производителите на грозде

Максималният размер на разходите за проект или проекти, подадени от един кандидат в рамките на един прием, е до 1,5 млн. лв. Максималният размер на всички разходи по проекти, подадени от един кандидат за целия период на Националната програма, е 4,5 млн. лв. Максималният размер на разходите по проект или проекти, подадени от групи или организации в рамките на един прием, е 3 млн. лв., като в него се включват и проекти, подадени от членовете на групата или организацията.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички