2500 дка лозя или над 1 млн. тона продукция са унищожени след бурята в Поморие


2500 дка лозя или над 1 млн. тона продукция са унищожени след бурята в Поморие
Снимка: Фейсбук

6211

42 заявления за унищожени общо 2 500 дка лозя са внесли в Областната дирекция "Земеделие и гори" лозарите от Поморие. Тяхната продукция беше поразена от бурята, извила се в района на Бургас в събота.

4 комисии с 18 представители на различни държавни институции, съвместно със собствениците на лозови масиви тръгнаха на оглед, за да опишат нанесените щети.

Министерството на земеделието, храните и горите ще компенсира земеделските производители за унищожената продукция и още обяснява зам.-министъра Тодор Джиков. "Да допълним ставката и с определени финансови средства, с които земеделските производители да отстранят изпочупените и опадали клони и части от лозовите насаждения. Държавната помощ е нотифицирана в Брюксел, когато липсва застраховка на насажденията, се изплащат 40% от стойността на продукцията по технологична карта. Те са обновени", обясни той.

Междувременно се уточнява дали лозарите ще могат да получат компенсации и за унищожените телени конструкции, тъй като загубите и там са значителни. Всъщност от инвестираните европейски средства в размер на 3,6 млн. лева за 3 500 дка край Поморие са унищожени 80% от насажденията.

"Трябваше в понеделника да започна да бера, не съм скъсал едно зърно. Всичко е унищожено. Проблемът е в това, че подпорната конструкция е съборена. Добивът го загубихме. Циментовите колове са отрязани все едно с горещ нож – масло. Коловете, заедно с тела са на земята, все едно си минал с булдозер си ги подравнил", споделят лозарите.

"Телената конструкцията е здрава, но гроздето не става. Ударено е, половината чепка е само люспа."; "Имам 100 дка грозде. На половина съм го сварил да го обера, останалата половина – няма да може. Чиста загуба.", обясняват други земеделци.

"Щетите на земеделските производители са 95 %, а унищожената продукция е над 1 млн. тона, според първоначалните им изчисления. Освен продукцията, унищожени са трайните насаждения и съпътстващите към тях конструкции. Призоваваме всички земеделски производители срочно да подадат своите заявления за обезщетения в Общината, които ще бъдат изпратени в Общинска служба "Земеделие", написа в неделя във Facebook кметът на Поморие Иван Алексиев.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лозарите излизат на протест

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички