Агнешкото стигна 27 лева: Българско или чуждо месо ще ядем за Великден?


Агнешкото стигна 27 лева: Българско или чуждо месо ще ядем за Великден?
Снимка: iStock

23102

27 лева струва килограм българско агнешко месо по магазините. Месец преди Великден цената му варира между 19.90 лева и 30 лева, а на промоция може да бъде намерено и за около 13-14 лв. за килограм. Очаквано: Агнешкото поскъпва за Великден

Агнешките глави, черва и комплекти вървят на цени по около 7-10 лева за килограм в замразен вид, показва справка в асортимента на търговските вериги.

Агнешкото месо поскъпва поскъпва устойчиво през последните години. През миналата пролет то се продаваше по магазините между 13,50 и 17,50 лева за килограм, на някои места стигаше и до 20 лева. Сега цената му е с около 50% по-висока.

По-евтино месо от чужбина

По-евтината алтернатива е внос на месо от чужбина, включително и от Северна Македония, но гаранциите за качество са съмнителни, тъй като страните-производителки не са членки на ЕС. На пазара има и замразено агнешко внос от Нова Зеландия.

Северна Македония, като трета страна, има споразумение за асоцииране с Европейския съюз, което от 2005 г. ѝ дава право да внася безмитно у нас агнешко месо. Това сваля цената на агнешкото с 30% за българския пазар.

Производители от България вече възразиха срещу нелоялните търговски практики за внос на по-евтино месо, което подбива цената на българското месо. Такава позиция наскоро изразиха от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), цитирани от БНТ.

Вносителите на македонско агнешко го продават с 30% по-евтино от родната продукция – по 13 лева за килограм без ДДС. Българското агнешко струва минимум 19 лева за килограм. Това е проблем за бранша, тъй като подбива цените ни, коментираха от организацията. Потребителите пък могат да разпознаят българското по печата – родното е със син, а вносното с червен. Как да различите качественото агнешко месо

Ще има ли достатъчно българско агнешко?

Българските фермери могат да осигурят празничния пазар с българско месо, смята съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

В последните няколко години по Великден и Гергьовден на пазара се реализират около половин милион агнета. Една част от животинската продукция като продажби на дребно се реализира директно от фермите. През търговските вериги се реализират около 80-90 000 агнета, уточнява Караколев пред БНР. Средно за Великденските празници в България се продават общо около 160 тона агнешко месо.

Фермерът Красимир Бурмов, чието стопанство се намира между Велико Търново и Габрово, не е чак такъв оптимист. "В България няма животни. През последните 3-4 години правителството само говореше за приоритети в животновъдството, за подпомагане в животновъдството. Само празни приказки", коментира Бурмов и дава конкретни измерения на проблема.

"В България имаше 11-12 милиона овце, в момента са около половин милион. С нашите възможности, колкото и да се напрягаме, ще ни е много трудно да задоволим нуждите на вътрешния пазар. Останалото ще трябва да дойде отвън", признава фермерът. И преди този Великден има недостиг на българското агнешко

Бурмов прави сравнение с Гърция, където по думите му на население 8-9 милиона се падат 10 милиона овце, а в Македония на 2 милиона жители се пада същият брой овце. В Румъния при около 20 милиона жители има 15 милиона овце. "Защо при тях върви, а при нас не", пита риторично фермерът.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.84844
  • GBP
    1
    2.36055
  • JPY
    100
    1.22815
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички