България тепърва ще разбира какви точно количества зърно има


България тепърва ще разбира какви точно количества зърно има
Снимка: БГНЕС

2777

Националният консултативен съвет по зърното ще заседава на 22 юни. Преди да почне жътвата искаме да си изясним какви количества има, защото един от проблемите ни е липсата на верни статистически данни. Това обяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в предаването на бТВ "120 минути".

Министър Вътев съобщи още, че ще разговаря с няколко представители на страни, които са традиционни клиенти на зърнени култури, като целта е да се потърсят нови пазари. 

ОЩЕ по темата: Складовете на българските производители съхраняват над 3 млн. тона пшеница

Според министъра цените на храните не могат да бъдат свалени само със създадения от служебния кабинет тематичен сайт. Само конкуренцията може да свали цените, цените се определят от пазара и са въпрос на баланс между предлагане и търсене. Примерите със зърното са "очеизвадни", коментира министърът. По въпроса за въвеждането на таван на цените, както това бе направено в Хърватия, Вътев коментира, че това са временни мерки, които в кризисни ситуации могат да са полезни, но те не могат да са постоянни и дългосрочни. Постоянните мерки са тези, които ще направят агрохранителната верига много по-ефективна, отколкото е сега - от български производители на суровини и български преработватели, като целта е на пазара да има повече родни продукти, но не само плодове и зеленчуци, коментира министърът.

Вътев отбеляза, че българските производители не са организирани по начина, по който са направили гръцките, румънските, сръбските, турските, испанските, италианските или френските им колеги, което им позволява да бъдат спестени излишни разходи. Става въпрос да има големи браншови организации и кооперативи.

Вътев каза, че желанието му е указанията по програми и схеми за субсидиране на земеделските производителите да бъдат просто и ясно написани като стъпки. Целта е да намалим консултантите и да дадем път на тези, които правят реалния продукт, заяви министърът, цитиран от БТА.

ОЩЕ: Българските плодове и зеленчуци - застрашени от изчезване

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички