Цените на храните се увеличиха за пръв път от седем месеца


Цените на храните се увеличиха за пръв път от седем месеца
Снимка: iStock

1266

Цените на храните в света се повишават през март за пръв път от седем месеца заради покачващите се международни котировки на растителна масла, млечни продукти и месо. Това се посочва в последния доклад на агенцията по храните към ООН (FAO).

Индексът на световните цени на Организацията по прехрана и земеделие на ООН, който проследява най-търгуваните в световен мащаб хранителни стоки, се повиши през март до ниво от 118,3 пункта спрямо тригодишното дъно от 117,0 пункта, отчетено през февруари. Въпреки първото му нарастване от 7 месеца насам, индексът на цените на храните остава със 7,7% под неговото ниво през март 2023 г. 

Цените на растителното масло скочиха през март с 8,0% до едногодишен връх спрямо февруари, поради покачването на котировките на палмово, соево, слънчогледово и рапично масло. Международните цени на палмовото масло се повишиха поради сезонно по-ниското производство във водещите страни производителки и стабилното вътрешно търсене в Югоизточна Азия, докато тези на соевото масло се възстановиха от многогодишни дъна, достигнати месец по-рано, стимулирани от силното търсене в сектора на биогоривата, особено в Бразилия и Съединените щати на Америка. 

Още: Цената на любима храна ще скочи драстично

Индексът на зърнените култури спадна през февруари с 5% спрямо януари и вече е с цели 22,3% под нивото си точно преди година благодарение на очакванията за големи реколти от царевица в Южна Америка и конкурентните цени, предлагани от Украйна.

Индексът на FAO за цените на млечните продукти пък нарасна през март за шести пореден месец, повишавайки се с 2,9% спрямо февруари заради увеличаващите се световни цени на сиренето и маслото. Индексът на цените на месото също нарасна през март, повишавайки се с 1,7% спрямо февруари, тъй като имаше увеличение на международните цени за птиче, свинско и говеждо месо.

За разлика от това индексът на на FAO на цените на зърнените храни се понижи с 2,6% спрямо февруари, достигайки най-ниско ниво от септември 2020 г., и вече е средно с около 20% под нивото от март 2023 г. Спадът беше воден от намаляващите глобални експортни цени на пшеницата, които намаляха поради продължаващата силна експортна конкуренция между Европейския съюз, Руската федерация и Съединените американски щати, подчертана допълнително от анулирани покупки от страна на Китай.

Още: Очакват ли ни по-скъпи яйца за Великден?

В същото време експортните цени на царевицата се повишиха през март, отчасти поради логистичните затруднения в Украйна, докато ценовият индекс на ориза се понижи с 1,7% на фона на слабо глобално търсене. Спад с 5,4% през март спрямо февруари отбеляза и ценовият индекс на захарта, като понижението се дължи главно на възходяща ревизия на прогнозата за производство на захар за реколта 2023/24 г. в Индия и подобреното темпо на прибиране на реколтата в Тайланд.

 

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички