Цените на какаото и кафето станаха рекордни... и това не е краят


Цените на какаото и кафето станаха рекордни... и това не е краят
Снимка: iStock

2642

Рекордното покачване на цените на какаото и кафето могат да продължат да нарастват най-вече заради неблагоприятното време, както и заради очакванията за по-силното търсене, смятат тт инвестиционната банка Citigroup.

Вчера, фючърсите на какаото се търгуваха на цени от около 9 370 долара за тон, или с 1,6% по-ниско. Наскоро, за първи път в историята беше премината границата от 10 000 долара, а поскъпването при суровината от началото на 2024 г. вече е 120%.

Анализаторският отдел на Citi смята, че цените ще се стабилизират на нива от 9 000 и 10 000 долара за в следващите 3-4 седмици. През май-юни оттам очакват спад в цената на суровината с около 25% до 7 000 – 7 500 долара за тон.

Освен това анализаторите от банката на Уолстрийт заявиха в изследователска бележка от сряда, че виждат „двупосочни рискове на финансовия пазар“ през втората половина на годината – и че периодът от май до юни „може да представлява повратна точка в цикъл на какаовия бик."

Снимка: iStock

Citi каза, че смляното какао, което е резултат от преработката на зърна и е мярка за търсенето, ще бъде един ключов фактор, който вероятно ще определи дали цените имат по-нататъшен ръст.

„Бичият цикъл при какаото обаче ще се наблюдава и в следващите тримесечия, което може да оскъпи суровината до 11 000-12 000 долара за тон“, казват анализатори от банката. От Citi обаче остават мечи настроени за цените през 2025 г.

Суровите климатични условия и болестите засегнаха производството в Западна Африка, която доставя около 70% от какаото в света. Двата най-големи производители – Кот д'Ивоар и Гана, наскоро бяха засегнати от проливни дъждове, сухи горещини и болести.

Феноменът Ел Ниньо, който се завърна миналата година, е естествен климатичен феномен, който възниква, когато температурите на морето в източната част на Тихия океан се покачат с 0,5 по Целзий над дългосрочната средна стойност. Може да проправи пътя към повече бури и суши.

Ще поскъпне ли кафето?

Снимка: iStock

Според Citi кафето ще поскъпне както в краткосрочен, така и в средносрочен план.

Фючърсите на кафето от сорта арабика отчетоха най-високата си стойност за 2024 г., като вчера се търгуваха на цена от 2,07 долара за паунд (0,45 кг).

Източник: CNBC

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Цената на популярен и любим продукт счупи 15-годишен рекорд

Защо компаниите за кафе започнаха да избягват Африка? 

Защо ЕС може да остане без кафе?

Защо най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен продукт?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички