Франция призова ЕС да преполови разрешените пестициди в земеделието


Франция призова ЕС да преполови разрешените пестициди в земеделието
Снимка: Getty Images/Guliver

3289

Страните от ЕС трябва да намалят наполовина употребата на опасни пестициди в селското стопанство до 2030 г. Това призова министърът на екологичния преход Барбара Помпили на неформална среща с колеги от европейски държави в Амиен (Северна Франция). 12 тона сладолед с пестициди изядоха в Албания

"На срещата обърнахме специално внимание на темата за екологията на селското стопанство. Смятаме, че е необходимо да се разработи европейска стратегия за намаляване на употребата на пестициди", каза тя. „Очакваме да намалим наполовина употребата на най-опасните пестициди в селското стопанство до 2030 г.“, заяви Помпили, предаде БГНЕС.

В същото време тя подчерта, че „курс, насочен към намаляване на употребата на химикали в селското стопанство, не трябва да навреди на европейските фермери, поставяйки ги в неизгодно положение на международната арена“. „Трябва да осигуряваме на нашите земеделски производители постоянна подкрепа“, каза министърът.

Според нея европейските държави трябва да подходят отговорно към този проблем. "Трябва да сме сигурни, че изнасяните продукти не са вредни за здравето", каза Помпили. "Европа трябва да спазва екологичните стандарти по целия свят, защитавайки европейския суверенитет."

Тя не даде еднозначен отговор на въпрос дали ЕС е готов да разглежда инвестициите в газовия сектор и ядрената енергетика като инвестиции в екологичния преход. Помпили каза още, че значителна част от дискусиите на министрите в Амиен са били посветени на обсъждането на проблема с обезлесяването. „Борбата с това явление е важен приоритет на френското председателство на ЕС, тъй като става дума за заплахи за биоразнообразието и климата“, подчерта Помпили. Зеленчуците и плодовете, в които има най-много и най-малко пестициди

От първи януари Франция оглави председателството на ЕС за шест месеца.

 

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички