Германия затяга правилата в кланиците. Ще поскъпне ли месото?


Германия затяга правилата в кланиците. Ще поскъпне ли месото?
Снимка: iStock

4872

Германското правителство обяви реформи в индустрията за добив и преработка на месо с цел подобряване на условията на труд. Това означава, че хората трябва да помислят два пъти, преди да купуват - и да ядат - евтино месо. Така пише в анализ за Deutsche Welle Йенс Тирау, предаде БГНЕС.

Невероятно е това, което могат внезапно да предизвикат тези тревожни времена. Германското правителство обяви реформи в месната промишленост, като заяви, че от 2021 г. ще има много по-строги правила за работа и използването на подизпълнители в бизнеса ще бъде забранено. Глобите за нарушаване на трудовите разпоредби ще бъдат удвоени до максимум 30 000 евро.

Лошите условия на труд в месната промишленост в Германия са дискусионна и гореща тема от години, но огнищата на COVID-19, открити наскоро в няколко кланици в страната, принудиха правителството най-после да действа.

Модерните роби от Балканите, които се заразиха с Covid-19

Често подизпълнителите наемат работници от Полша, Румъния, България и други бедни източноевропейски страни, които са склонни да живеят в общежития с тесни, но евтини помещения. Засега браншът спазваше задълженията си към работниците, съобразявайки се с основните здравни и трудови разпоредби.

Супермаркетите също участват в ожесточени битки в Германия, за да предложат най-ниските цени на месните продукти, които са неразделна част от хранителната култура на страната. Изведнъж обаче правителството обявява реформи, които от години се считат за невъзможни за изпълнение.

Какво ще каже Конституционният съд на Германия?

Остава да разберем дали реформите наистина ще бъдат прокарани и в крайна сметка ще бъдат толкова строги, колкото беше обявено. Представителите на индустрията вече шумно протестират. Някои казват, че би било несправедливо да се ограничи забраната за възлагане на подизпълнители на поръчки в месопреработването, докато други отрасли, като строителството, също силно разчитат на подобни договорености.

Българи и румънци работят по над 16 часа в германски кланици

Ако има правен казус, какво ще каже Германският конституционен съд за специфичната за индустрията забрана? Ще остане ли тя и дали ще доведе до това, че условията на работа в този сектор наистина се подобряват, ако в бранша работят по-малко хора в бъдеще.

Дори реформите да бъдат прокарани, ще трябва да има повече официални проверки, а те така или иначе намаляват през последните години поради липса на персонал. В бъдеще властите ще трябва да се наемат повече инспектори.

Каквото и да се случи, германците не трябва да се изненадват, когато месото поскъпне - потребителите просто ще трябва да свикнат с по-високите цени. Много германци обичат наденичките и барбекютата в задния двор и въпреки че живеят в най-богатата страна в Европа, средно плащат по-малко за храната си и са свикнали прекалено много да пазаруват на промоция от супермаркетите, предлагащи най-ниските цени.

Ще вдигне ли Германия ДДС върху месото?

Сравнително малко потребители купуват месо от магазините за биохрани и то често само при специални поводи. Някои хора ще променят хранителните си навици, след като видят свидетелства за ужасните условия на труд и хигиена в кланиците, други може да не искат отново да ядат месо след това. Истината е, че по-голямата част от хората всъщност не искат да знаят кой приготвя месото им или къде или как се случва преработката му, стига да е евтино.

Като цяло малко добро не е излязло от кризата COVID-19, която продължава да отнема животи и да предизвиква страдания. Но това би било промяна към добро – ако тази криза доведе до подобрения не само в месодобивната и месопреработвателна промишленост, но и в селското стопанство, строителството и здравеопазването. Промени като тази обаче са възможни само ако всеки участва активно. В този случай, като плащате повече пари за месото и ядете по-малко от него.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички