Градинари: След 10 години няма да ядем български плодове и зеленчуци


Градинари: След 10 години няма да ядем български плодове и зеленчуци
Снимка: iStock/Guliver

9692

Служебният кабинет трябва да направи някаква бърза и скоростна подкрепа на малките и семейни фирми, в противен случай бизнесът в сектор плодове и зеленчуци до 10-15 години ще се унищожи. Това заяви пред БНР председателят на Националния съюз на градинарите Мариана Милтенова. Вносните плодове и зеленчуци доминират българския пазар

"През 1998 година България произвежда 470 хиляди тона домати, а сега са 148 хиляди през 2018 година, площите са на намалени пет-шест пъти. Преди 90-а година България е произвеждала 40 пъти повече домати, отколкото са и били потребни и всичко е било за износ“, разказа тя.

„Не ни устройва отварянето на мярката, която обслужва само големите индустриалните стопанства, тя се отвори прибързано в края на предишното правителство, което говори, че е трябвало да бъдат удовлетворени интересите на определен кръг едри земеделски холдинги“, посочи Милтенова. Тя коментира за срещата със служебния министър на земеделието, от която са очаквали да бъде спрян приемът по инвестиционната мярка, но са получили само обещание за удължаване на срока.

Мярка 4.1 е за модернизация на земеделието, като общата сума за това е половин милиард лева евросредства.

„Тази огромна сума е заложена по мярката, като тези средства трябва да бъдат разпределени за проекти, подадени в периода от 19 април - 23 юли тази година. В този период земеделските производители са вече на полето и нямат време да кандидатстват по тази мярка, която ще се отвори само веднъж“, коментира още Милтенова. Над половината от земеделските ферми са изчезнали за 10 години

Тя изтъкна, че има изключително тежки проблеми в сектор плодове и зеленчуци: „Много административни проблеми, с водоснабдяването, с работната ръка, с реализацията на продукцията на пазара, контактът с търговските вериги. Тези въпроси ги поставяме повече от 10 години и решение на тези проблеми няма. Липсата на работна ръка довежда до намаляване на обработваемите площи и оттам на количествата на плодовете и зеленчуците в България. Свива се и производството на пипер", посочи експертът.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички