Гроздомелачка или преса за грозде – какви са разликите и кое да изберем?


Гроздомелачка или преса за грозде – какви са разликите и кое да изберем?
Снимка: iStockphoto.com

2601

С настъпването на есента дойде и моментът за производство на вино. За да се получи качествен резултат, е необходимо да се използват специално предназначени за това гроздомелачки или преси. Някои производители избират гроздомелачките, а други пък предпочитат пресите, но каква е разликата между двете и кое е по-добре да изберем?

Гроздомелачки

Гроздомелачките се делят на два вида – ръчни и електрически, като има разлика в двата вида. Преди време ръчната мелачка за грозде е била предпочитана, тъй като с нея човек е участвал в целия процес на производство на вино. Те са и по-евтини от електрическите, но изискват усилия, докато стане готово виното. Процесът е и по-бавен и трудоемък.

Все пак, ако имате малко количество грозде, и ръчната мелачка би Ви свършила добра работа. Нейното предимство е по-ниската цена и независимостта от електричество. Обикновено ръчните гроздомелачки се използват за домашна употреба, тъй като не изискват много място и са лесни за използване. Ръчните модели могат да обработват между 500 и 1000 кг/час грозде. Най-обикновените модели включват само ролки, изработени от полимер или метал. Разполагат още с работно колело, което се върти ръчно. 

Ако искате да спестите време и усилия обаче, заложете на електрически модел. С него се постига висока производителност и добро качество на крайния продукт. Електрическите гроздомелачки са оборудвани с мощен мотор, с който се автоматизира целия процес на мелене на гроздето. С тях се отделят семките и външната обвивка на плода, а ако не се махнат, могат да причинят вгорчаване на вкуса на виното при ферментация. С електрическите мелачки за грозде, които отделят чепките, можете да обработите между 1500 и 2000 кг/час грозде.

Някои модели гроздомелачки имат функция ронкане, благодарение на която чепките се отвеждат в барабан, в средата на който е разположен червячен вал. При въртене на вала чепките се притискат по стените на барабана и така зърната преминават през отворите на барабана, а чепките се отделят настрани.

Гроздомелачките, които са оборудвани с помпа, са подходящи за професионална употреба, тъй като с тях се автоматизира целият процес. След като материалът се смели, помпата придвижва течността до съд, в който ферментира. Помпата спестява усилия, като прелива директно винената мъст от един съд в друг без да има загуби.

Трябва да се има предвид, че някои гроздомелачки нямат ролки, а при други модели не се отделят чепките. Също така някои машини първо смилат зърната и после ги ронят, а други извършват процеса наобратно. Попринцип гроздомелачките, които смачкват първо зърната, а после отделят чепките, са предпочитани за домашна употреба. Тези, които са без ролки обаче, са по-добър вариант, но са с по-висока цена. Именно при тях всичко се извършва едновременно.

Която и машина да се избере, трябва да се има предвид, че нейните части трябва да са изработени от неръждаема стомана.

Преси за грозде

Освен с гроздомелачки можете да обработвате гроздето и с преси. Те са много лесни за използване, като ръчните са предназначени за домашна употреба. За разлика от гроздомелачките, пресите изстискват сока от гроздето, при което се отделят семената и обвивката. Пресите за грозде се предлагат с различни размери, като малките разполагат с винтов механизъм, с който се създава налягане, а големите включват електрически помпи или хидравлични цилиндри.

Ръчните преси за грозде са оборудвани с дървен кош и обръчи, които са изработени от стомана. Те включват и тава, а дървеният кош е изработен от летви, между които има разстояние, за да може да изтича сокът. При ръчните преси трябва да използвате механична сила, за да ги задействате. Пресата притиска материала отгоре и отдолу и с въртенето на лоста сокът започва да тече. Препоръчва се по-твърдите плодове да се смилат предварително с мелачка и тогава да се изцедят с пресата.

Освен кошови преси за грозде има и хидропреси. Повечето модели имат максимално налягане 3-4 бара. Както става ясно от името им, хидропресите работят с вода под налягане. Пресата трябва да се свърже с вода чрез маркуч. Тя притиска материала отвътре навън към стените на пресата. Предимството е по-краткото време на изтискване на плода, отколкото с ръчна кошова преса.

С хидропресата усилията, които трябва да се положат, са сведени до минимум. Единственото, което трябва да се направи, е хидропресата да се свърже с маркуч за вода, а след това налягането ще свърши цялата работа.

Какво включват обаче хидропресите? Те се състоят основно от цилиндричен кош, който е обикновено инокс, както и разширяващ се балон, направен от каучук. Когато гроздето се изсипе в коша, водното налягане разширява балона навън и притиска плода към цилиндъра. За по-лесна работа се препоръчва запълване на коша с по-малко плодове. Също така е добре да изчакате преди да изпуснете водата от балона, докато сокът се изцеди напълно, за да не хабите материал.

Дали ще изберете преса или гроздомелачка, това зависи изцяло от бюджета Ви, количеството грозде, което трябва да преработите, дали е за хоби или професионална употреба, както и дали желаете ръчно да произведете виното или да автоматизирате целия процес. 

Откъде да закупя тези продукти?

Onlinemashini.bg е онлайн магазинът, в който можете да намерите богат асортимент от гроздомелачки и преси за грозде. Цените са едни от най-ниските на пазара.

Освен това в онлайн магазина можете да намерите всичко необходимо за целия процес на винопроизводство, както и необходимите продукти за съхраняване на реколтата като съдове за вино, машини за затваряне на бутилки, тапи и др.

Onlinemashini.bg предлага възможност за разсрочено плащане с избрани от Вас месечни вноски. При нужда от съдействие можете да се свържете с консултантите, които са винаги насреща, за да Ви помогнат.

Доставката е бърза – обикновено до 3 работни дни. Можете да изберете удобен за Вас личен адрес или офис на куриер. Освен това преди да заплатите имате опция преглед и тест.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички

Най-четени новини


виж всички