Идва поскъпване на меда


Идва поскъпване на меда
Снимка: Thinkstock/ Guliver

10091

Българският мед ще поскъпне най-малко с 10 %. Такива са очакванията на председателя на Съюза на българските пчелари инж. Михаил Михайлов, който е и председател на Обединен български пчеларски съюз, на Столичния браншови пчеларски съюз и на Пчеларски съюз "Акация" - Банкя. 30% от всичко, което слагаме на трапезите си, дължим на пчелите

В интервю за БГНЕС той посочва, че цената на меда не може да се изостане от увеличението на стоките от първа необходимост. "Да, ще се увеличи цената на меда, както и изкупната цена", каза той и добави, че в новия сезон вероятно ще се пристъпи към най-малко 10-процентно увеличение на цената на меда.

Михайлов подчерта, че българският пчелен мед има добри физико-химични показатели.

"Дали се предпочита български - разбира се. Проблемът е в това, че вносният мед се смесва с български. Не съм виждал да се продава мед, на който пише, че е произведен в Украйна" или в Китай например. Едрите търговци и преработватели ползват вносния мед за свои цели. Понякога го препродават, но смятам, че се смесва и с български мед. Учудващо е да се купуват количества, когато имаме достатъчно български мед, който не е усвоен. Ние произвеждаме достатъчно количество и поради това, че малко консумираме - средно между 350 и 400 грама на глава от населението, а остатъкът го изнасяме. Грубо една трета остава за потребление и подхранване на пчелите, а две трети се изнася", посочи инж. Михаил Михайлов.

Пчеларят даде съвет как хората, които не разбират, да различат чистия български мед от този с примес: "Трябва този мед да има сертификат, както и да има етикети, на които да е указан произходът. Когато е от ЕС, то пише, че е произведено в ЕС и се знае, че е в общността. Или пък изрично, че е произведено в България с конкретни координати на пчелин и телефони. Може много лесно да се разпознае, стига потребителят да изиска тези документи", допълни още инж. Михайлов.

Според него това, че медът може да се фалшифицира, представлява проблем, тъй като това се случва лесно и зависи за морала на тези, които предлагат мед. 80% от българския мед се изнася

Председателят на Съюза на българките пчелари коментира и измирането на пчелите: "Имаме данни за смъртност и то твърде рано. Традиционната зимна смъртност се установява края на март и началото на април. Тази година тя настъпи много по-рано и имаме сигнали от област Враца - общините Мездра и Роман. Председателят на местното пчеларско дружество даде списък с пчелари, които са пострадали от загуба на пчелни семейства. Вероятно това се дължи на използване на нелицензирани препарати, внос от трети страни".

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички