Инспекцията по труда засилва контрола в селското стопанство


Инспекцията по труда засилва контрола в селското стопанство
Снимка: iStock

2256

Инспекцията по труда засилва допълнително контрола в сектор “Селско стопанство“, предвид активизирането на дейностите в него със затоплянето на времето и очакванията за нерегламентирана заетост.

Ще бъдат увеличени екипите на проверяващите с инспектори по труда, осъществяващи контрол в други отрасли. Акцент при проверките ще бъде законосъобразното наемане на работна сила, съобщиха от инспекцията по труда. 

Секторът е един от най-рисковите по отношение използването на недеклариран труд и по осигуряването на здраве и безопасност при работа. Поради това ежегодно в него се извършват около 10% от всички проверки на ИА ГИТ. 

През 2020 г. в селското стопанство са извършени 3567 бр. проверки. Констатираните нарушения са 10 464 бр., от които 6422 бр. са свързани с осигуряването на здраве и безопасност при работа и 4028 бр. – по изпълнение на трудовите правоотношения. Случаите на работа без трудов договор, установени в сектора през 2020 г., са 207 бр. от 2641 бр. общо. Бизнесът иска работниците сами да си плащат осигуровките

Работниците в селското стопанство трябва да бъдат наети на трудов договор. Сключването на трудов договор за краткотрайна сезонна селскостопанска работа е само един от начините за законосъобразно наемане на работна сила в сектора.

От 2021 г. тютюнопроизводителите също имат право да наемат работници с т.нар. еднодневни трудови договори. Наетите на тях не губят право на социално подпомагане и осигуряване и в същото време се осигуряват във фонд „Пенсии“ и във фонд „Трудова злополука и професионална болест“. Платиха над 71 млн. лева на тютюнопроизводителите

Осигурителните вноски се внасят авансово, преди заявяването на образците на еднодневни трудови договори. Земеделските стопани, обработващи плодове, зеленчуци, розов цвят и лавандула, и тютюнопроизводителите могат да заявят образци по всяко време, дори извънработното за администрацията, чрез специално разработения софтуер за предоставянето им. Той позволява автоматично генериране на веднъж вече въведени данни на наети лица, калкулатор за дължими осигурителни вноски и данъци за сметка на наетите, чистата сума за получаване и др. Земеделците забогатяха с над 145 млн. лева в кризата

Помощник-инспектори, назначени по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“  могат да разясняват функционалностите на системата. Повече информация за предоставянето на образци на еднодневни договори е публикувана в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“ и са достъпни ТУК.

От началото на годината 225 земеделски стопани са заявили общо 35 647 бр. образци на еднодневни трудови договори, от които за 4 часа – 4270 бр. Основно договорите са за отглеждане на лозя – винени, ябълки, ягоди и лавандула.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички