Ирак ще засади 5 млн. дървета, за да облекчи влиянието на климатичните промени


Ирак ще засади 5 млн. дървета, за да облекчи влиянието на климатичните промени
Снимка: iStock

3070

Премиерът на Ирак Мохамед Шиа ал-Судани започна инициатива за засаждане на 5 млн. дървета и палми в цялата страна в опит да се облекчат въздействията на изменението на климата, съобщава Bloomberg.

От години Ирак страда от суша, като над 7 млн. души са засегнати от това, като губят доходите си, свързани със селското стопанство и риболова, посочват от офиса на Ал-Судани. В разкъсваната от войни страна, която разполага с големи петролни залежи, са налице по-високи температури, продължителна суша, увеличаване на прашните бури и намалена наполовина посевна площ – като всичко е в резултат от изменението на климата.

„Стартирахме проекта за развитие на растителността, насочен към борба с опустиняването чрез сключване на важни договори със специализирани международни компании, най-вече в районите, където се появяват прашни бури на местно ниво“, подчерта Ал-Судани.

Той призова съюзниците на Ирак и ООН, да подкрепят усилията на страната да се справи с изменението на климата и добави, че монополът върху контрола на водата от съседните страни увеличава риска за Ирак към недостиг на вода. „Страната ще призове да се проведе скоро регионална климатична конференция в Багдад“, добавя Ал-Судани.

Ирак реализира проекти за подпомагане на околната среда, подписва договори за генериране на слънчева енергия, за да покрие 1/3 от енергийните нужди на страната до 2030 г. Правителството скоро се ангажира да намали въглеродните емисии отново с цел да ограничи въздействието от изменението на климата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Климатичните промени ще струват на Германия 900 милиарда евро

Промените в климата - къде е България?

Брутална суша: Ще остане ли Гърция без маслини и зехтин?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички