Какви инструменти ни трябват за градината?


Какви инструменти ни трябват за градината?
Снимка: iStock/Guliver

5875

За да поддържате в безупречен вид градината си, освен ръчни инструменти е добре да имате под ръка и някои базови моторизирани градински инструменти.

Основни инструменти, които ще направят поддръжката на градината ви лесно и приятно занимание

Косачка за трева

Сигурни сме, че имате ли градина, поне една част от нея сте превърнали в зелена тревна площ, която изисква доста голяма поддръжка. И тук на помощ идва косачката за трева. Благодарение на електрическите, акумулаторните или бензиновите косачки можете да поддържате райграса в безупречно състояние и градината ви да изглежда винаги добре.

Тример за трева

Въпреки че косачките са едно от най-ефективното оборудване за поддържане на тревните площи, те невинаги могат да подравняват тревата в ъглите на градината или около дървета и храсти. Ето затова е добре да имате под ръка тример за трева. Този градински инструмент позволява прецизно подрязване дори и на най-труднодостъпните места.

Резачка за дърва

Верижните триони или т. нар. резачки за дърва са изключително полезни инструменти за поддръжката на градината. Те могат да изпълняват различни функции - рязане на дърва за огрев, подрязване на живи плетове, кастрене на клони и др.

Духалка за листа

Духалката за листа е универсално градинско оборудване, което ще ви спести много усилия при поддръжката на градината. Този инструмент ще ви е особено полезен, когато листата започнат да падат. Благодарение на духалката ще забравите какво е да почиствате сутрин и вечер градината от килима от листа, който се трупа. Просто включвате електрическия, акумулаторния или моторния уред и решавате проблема за няколко минути.

Градинска дробилка за клони

В една градина винаги има за подрязване клони, живи плетове или храсти. Както споменахме малко по-горе, за оформянето на короната на дърветата или храстите можете да използвате резачки за дърва. Но какво става с отрязаните клони? Не можете да ги оставите просто в градината и се налага да ги съберете и изхвърлите. А можете  да подходите по-разумно, като използвате дробилка за клони. Това градинско оборудване е изключително полезно за раздробяване на клони и листа, а вие не само си спестявате усилия и време, но и можете да използвате материала, който се получава след раздробяването, за компостиране или мулчиране на градината си.

Ножици за жив плет

Ако в градината си сте си направили мини лабиринт или сте фенове на градинските скулптури, оформени  от жив плет, резачките за дърва няма да ви бъдат много от полза при оформянето им. За сметка това пък  ножиците за жив плет са точно за тази работа. Тези инструменти, както е видно и от името им, са предназначени за подрязване и оформяне на живи плетове и с тях се работи изключително бързо и лесно.

Пръскачка

Тя ще ви е необходима, ако в градината си имате овощни дървета, зеленчукови или лозови насаждения, които се нуждаят от регулярно пръскане срещу различни заболявания и вредители. С пръскачката се работи много лесно. Просто правите разтвор в точно съотношение, наливате го в машината и слагате пръскачката на гръб (ако сте се спрели на такъв модел). След това лесно и удобно може да напръскате културите срещу различни вредители и болести или да обезпаразитите зоните около дома.

Мотофреза

Мотофрезата е незаменим инструмент при обработката на градината. Ще ви е много полезен, ако в двора или градината си отглеждате селскостопански култури. Обикновено през пролетта и есента почвата, на която се отглеждат тези култури трябва да бъде обработена добре. А това стана най-лесно с помощта на мотофреза. Според големината на градината можете да се спрете както на мотофрези, така и на мотокултиватори или мотоблокове, които позволяват да се използват с широка гама инвентар.

Напоителна система

Без значение дали градината ви е с райграс или в нея отглеждате зеленчуци, цветя и овошки, вие се нуждаете от добра и подходяща напоителна система. Тя може да се състои от помпа за вода и система от свързани маркучи, а може и да е цялостна напоителна система.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички