Колко фирми ще произвеждат българско кисело мляко със защитена марка?


Колко фирми ще произвеждат българско кисело мляко със защитена марка?
Снимка: Getty Images / Guliver

7376

Само четири български фирми ще произвеждат кисело мляко със защитено наименование. Към тях могат да се присъединят и други, но преди това трябва да са получили сертификат за спазени изисквания и след това да кандидатстват в Брюксел. Киселото мляко със защитено наименование ще различаваме на пазара по специален знак на етикета.

До няколко месеца първите марки българско кисело мляко със защитено наименование за произход ще се появят на пазара. Това стана възможно след като Европейската комисия вписа киселото ни мляко в официалния регистър на защитените продукти. То ще се произвежда само от българско мляко и закваска и няма да съдържа консерванти.

Четири години български производители на кисело мляко, заедно със земеделското министерство се бориха то да бъде вписано в Европейския регистър на защитените наименования за произход. Това е най-силната форма на защита срещу имитация на храни в Евросъюза. Само няколко такива млечни продукта в рамките на общността като сиренето "Фета" от Гърция имат тази привилегия.

Още: ЕК одобри "Българско кисело мляко" като защитено наименование за произход

Оттук нататък преработватели, който искат да произвеждат под марката българско кисело мляко трябва да спазват задължителни условия.

"Не само млякото, но и фуражите от които се произвежда това мляко трябва да бъдат от български произход. Закваската, която се ползва трябва да бъде българска, а не модифицирана и киселото мляко не трябва да съдържа никакви консерванти и други видове стабилизатори", каза Симеон Присадашки, Сдружение „Български традиционни млечни продукти“ пред БНТ.

Износителите на българско кисело мляко вече няма да имат нелоялната конкуренция на други производители от Европа. Полза има и за фермерите, защото ще се повиши търсенето на сурово българско мляко. Но най-голямата е ползата за потребителите, които ще консумират чист , натурален продукт.

Още: Още една държава с интерес към производство на българско кисело мляко

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички