Наказаха тежко измамник, присвоил чуждо зърно за милиони


Наказаха тежко измамник, присвоил чуждо зърно за милиони
Снимка: iStock

27724

Собственик на зърнобаза в Провадия, продал чуждо зърно за над 2,3 млн. лв., ще се прости с част от имуществото си и ще бъде лишен от правото да заема материално отговорна длъжност за срок от 10 години. Това постанови състав на Варненския апелативен съд, който прибави наказанията към постановената от окръжните магистрати миналия септември 8-годишна ефективна присъда на Тинко Димитров.

За няколко месеца през 2014 г. мъжът успял да присвои крупната сума, като продал оставени в базата му за съхранение над 6,6 млн. килограма пшеница, слънчоглед и ечемик. Зърното било собственост на земеделска кооперация, едноличен търговец, две дружества, двама зърнопроизводители и на професионална гимназия по селско стопанство, пише вестник "Труд".

Без знанието и съгласието им, Тинко пласирал продукцията на износители. Вместо към складовете му, зърното било транспортирано към варненското пристанище и товарено на кораби за експорт. Парите постъпвали в сметките на дружеството на измамника, който ги теглел лично или чрез упълномощени лица и покривал с тях свои дългове.

Схемата работила от юли до октомври 2014 г., когато Димитров прехвърлил дяловете си на българин, живеещ във Виетнам. Купувачът подписал декларации, че приема за съхранение зърното. Злоупотребата била разкрита малко по-късно от един от ощетените, който решил да продава пшеница. Разследването установило, че зърнобазата е празна, а всичката предадена продукция е продадена. Като резултат кооперацията не успяла да изплати ренти, производителите натрупали кредити, а гимназията останала без средства за храна и транспорт на учениците.

Апелативните магистрати счетоха, че 8-те години затвор не са достатъчни, за да попречат на Тинко Димитров да извършва нови измами в бъдеще. Затова конфискуваха част от имуществото му и го лишиха от право да упражнява дейност, свързана с управление на средства и имоти за 10 години. Решението може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички