Невиждана от 20 години реколта от пшеница


Невиждана от 20 години реколта от пшеница
Снимка: iStock

15442

Рекордни добиви на пшеница за последните две десетилетия отчитат зърнопроизводителите това лято у нас. При прибрани над 7,14 млн. тона от 12 млн. декара пшеница средният добив е 595 кг на декар. Това е 50% повече от миналата година. Заради сушата през 2020 г. в Източна България стопаните ожънаха едва 170 кг на декар, припомнят от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). 

Най-високите средни добиви от пшеничната реколта за 2021 г. са в районите на Враца, Силистра, Плевен, Русе и Велико Търново.

Изкупната цена на хлебната пшеница също е по-висока тази година, като тенденцията е да продължи да поскъпва, следвайки цените на международните борси. В началото на жътвата сделките бяха при 324 лв. за тон, а в средата на август стигна до 353 лева.

"Но това не значи, че ще направим печалби, защото инфлацията удря много. Увеличена е цената и на товарите, и на препаратите, и на горивата", коментира зърнопроизводителят Илия Проданов пред БНР.

Хлебопроизводители вече алармираха за 20% ръст на цената на брашното наред с почти 100% увеличение на цената на тока. "Всичко това води до около 25% поскъпване на хляба, като в тази цена ще бъде предвидено и задължителното увеличение на заплатите на работещите в бранша, тъй като те са далече от средните за страната", прогнозира пред БНР председателят на Регионалния съюз на хлебарите и сладкарите в област Добрич Тошко Няголов. Цената на хляба отново се вдига

Силен ръст на изкупните цени се очаква и при слънчогледа, който се прибира в момента от нивите. Това ще доведе до поскъпване и на олиото от новата реколта.

"В цяла Добруджа предстои жътвата на близо 870 000 дка със слънчоглед. Първите резултати показват добиви до 310 кг/дка. На фона на тежката 2020 г. реколтата е добра за земеделските стопани", обобщава Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Олиото поевтинява през есента

Преди година слънчогледът стартира с цена от 560 лв. на тон, а сега започва от 900 лв., посочи Жекова. Тя припомни, че през есента на 2020 г. жътвата на слънчоглед завърши със средни добиви от 180 кг/дка, като в отделни землища дори нямаше добиви. Площите с маслодайната култура през предходния стопански сезон бяха с около 40 000 дка по-малко.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички