Обявиха колко ще са парите за рози за тази година


Обявиха колко ще са парите за рози за тази година
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

7366

Държавен фонд "Земеделие" отпуска средства за компенсиране на част от разходите за преработка на цвят от маслодайна роза реколта 2021 г. Това съобщиха от разплащателната агенция.

Финансовата подкрепа de minimis ще е 3 млн. лева общо и има за цел да подпомогне сектора на розопроизводството и розопреработката във връзка с предстоящия розобер и изкупуването на маслодайна роза.

Предприемането на мерки в подкрепа на розопреработвателите ще даде възможност те да бъдат допълнително стимулирани да изкупуват произведения цвят от маслодайна роза.

Решението може да окаже положителен ефект и върху производителите на първична земеделска продукция, тъй като ще минимизира риска да не реализират наличните количества розов цвят. На подпомагане подлежат предприятия преработващи цвят на маслодайна роза (Дамасцена и Алба), регистрирани по Закона за маслодайната роза.

Размерът на помощта е 0,30 лева на килограм преработен цвят от маслодайна роза. Преработвателите следва да изкупуват продукцията от стопаните на цена за 1 кг. розов цвят, но не по-ниска от 2 лв./кг. без ДДС, в обем не по-малко от 70% от този през 2020 г. Максималният размер на помощта, която може да получи един розопреработвател, е не повече от 150 000 лв.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички