Очакват ли ни по-скъпи яйца за Великден?


Очакват ли ни по-скъпи яйца за Великден?
Снимка: iStock

2487

Увеличение на сегашните цени на яйцата заради Великден не се очаква. Това прогнозира председателя на Асоциацията за промишлено птицевъдство Даниел Божанков пред БНР. 

"Нашето производство покрива нуждите за консумация на глава от населението. Произвеждаме около 5 милиона яйца на ден. Сега производството малко намаля заради птичия грип, но вече производителите започнаха да се възстановяват", коментира председателят на Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Той обясни, че част от българските яйца се изнасят, основно в Гърция, но и в държави от Западна Европа. При пилешкото месо картината е по-различна и едва 50% от него в търговската мрежа е родно производство.

Още: Русия освобождава яйцата от вносни мита, след като отчете поскъпване и недостиг

"В момента на пазара у нас има и много вносни яйца от Румъния, които са по-евтини от българските", коментира още Божанков. Според него, по-ниската цена се дължи на подпомагането, което сектора в северната ни съседка получава. За разлика от България, в други държави се подпомагат приоритетно малките и средни предприятия, посочи той.

Божанков предупреди, че продължава порочната практика вносни яйца и пилешко месо от Украйна и Румъния да се преетикетират в наши транжорни и да излизат на пазара като български. Освен, че сменят етикетите на яйцата, нелоялните вносители, променят и срока на годност преди да ги пуснат на пазара, разкри още председателят на Асоциацията за промишлено птицевъдство.

Още: Скъп Великден: Боядисват... картофи, вместо яйца

 

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички