Пчелари настояват да бъде свикан Кризисен щаб заради измирането на пчелите


Пчелари настояват да бъде свикан Кризисен щаб заради измирането на пчелите
Снимка: БГНЕС

5268

Пчелари от цялата страна излязоха на протест пред земеделското министерство в София и заплашиха, че ако за пореден път не бъдат чути, ще направят палатков лагер. Причина за недоволството на пчеларите е високата смъртност при пчелните семейства заради пръскането с непозволени химически вещества и пестициди, липса на стратегия за пчеларството, липса на регистър на пчеларите и пръсканията. 

Председателят на Националния браншови пчеларски съюз Пламен Иванов каза пред БГНЕС, че настоява пчеларството да стане приоритетен отрасъл в земеделието. 

„Протестът е заради неадекватните мерки на Министерството на земеделието. Такава каша настана в пчеларството – висока смъртност, пръскания, хиляди проблеми се натрупаха в пчеларството, сподели той в очакване среща с министър Десислава Танева.  От бранша предявяват 10 искания, но най-важното в момента е да бъде свикан Кризисен щаб, който да разгледа ситуацията със смъртността и да предвиди действия за компенсиране на пчеларите, които нямат вина за случващото се. 

Пчеларят призна, че исканията им са свързани предимно с финансово подпомагане и призова държавата да не унищожава дребните пчелари.

По думите му смъртността при пчелните семейства тази зима е достигнала около 45%, в сравнение с около 37% през миналата година. "Без пчелите свършва и животът на хората", припомни стопанинът на 245 кошера и уточни, че смъртността при неговите е в рамките на 5%. 

"В България смъртността на пчелите е около 40-45%  и с всяка година се увеличава. Причината за това са пръсканията с нелицензирани лекарствени средства", обясни Иванов. Той добави, че средната възраст на пчеларите е 68 години, а през тази тя вече е 72 години. 

Още по-тревожни данни съобщи председателят на „Български свободни пчелари в България” - че процентът на смъртността дори е над 80% и че от страх пчелари масово не обявяват гибелта на пчелните си семейства. 

Янев заяви пред БГНЕС, че срещата им с министър Танева няма да се състои, тъй като тя е в отпуска и могат да бъдат приети от зам.-министър. Той обясни, че няма да се срещат с нейн заместник, тъй като Танева им е принципал и никой друг освен нея няма право да води преговори. Янев разкри, че в министерството се случват нередни неща. 

„Ние искаме да се забрани пръскането в светлата част, пръскането да става след залез слънце и до изгрев само с химични препарати, с биопестициди могат да пръскат когато желаят. И второто нещо е да се направи най-после Национална стратегия за развитие на пчеларството в България”, заяви той. 

Пчеларят подчерта, че денонощното пръскане с пестициди вреди на биоразнообразието и екоравновесието в България. По този начин се нарушава екологията и се застрашава живота и здравето на българското население, изтъкна той и поясни, че пчелата е „сензорът“ на природата и ако има проблем с нея, това означава, че ще има проблеми с хората и природата в бъдеще. 

Янев е категоричен, че има алтернатива на проблема - това са биопестицидите. "Ние казваме, че има проблем, но и показваме решението на проблема. Проблемът в България е, че не се работи за перспективата на българския народ, а се работи с геноцид към него“, добави той. 

Янев разказа, че по време на пандемията са били получени помощи в размер на около 13 млн. лв., но те са били получени само от определени големи пчелари. „Това означава, че измамите, които стават в министерството се поощряват”, убеден е председателят и подчерта, че всеки, който твърди, че има над 150 живи кошера, мами. 

До скоро Йордан Йорданов е бил сред пчеларите, но след като и 12-те му кошера остават празни се отказва. Йорданов разказа още, че министерството забранява употребата на дадени вредни препарати, като през последната година е забранило още 5, но заради липсата на ефективен контрол, тези забрани остават само на хартия. 

"Никой не контролира фермерите с какво работят на полето. Това е основният проблем", убеден е той и призова институциите да упражняват строг контрол, а при нарушение да спират субсидията на земеделския производител.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички