Световните цени на храните трайно тръгнаха нагоре


Световните цени на храните трайно тръгнаха нагоре
Снимка: iStock

3814

Световните цени на хранителните стоки се повишиха за трети пореден месец през май, тъй като по-високите цени на зърнените култури и млечните продукти надвишиха понижението на котировките на захарта и растителните масла, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Индексът на цените на храните на ФАО, който проследява месечните промени в международните цени на набор от световно търгувани хранителни стоки, достигна средно 120,4 пункта през май, което е с 0,9 на сто повече от ревизираното ниво през април. Това е с 3,4 на сто по-ниско от нивото спрямо същия месец преди година и с 24,9 процента под върха през март 2022 г.

Индексът на цените на зърнените култури се повиши с 6,3 на сто спрямо април, подсилен от покачващите се глобални експортни цени на пшеницата. Ръстът отразява също нарастващите опасения относно неблагоприятните условия, които ограничават добивите на реколтите през 2024 г. в основните производствени райони, включително части от Северна Америка, Европа и Черноморския регион. Експортните цени на царевицата също се повишиха през май, тласнати нагоре от производствените опасения както в Аржентина, поради болестта Spiroplasma (болест на царевицата), така и в Бразилия, поради неблагоприятното време. Към това се прибавят и страничните ефекти от пазарите на пшеница и ограничената търговска дейност в Украйна. Индексът на цените на ориза се повиши с 1,3 процента през май.

Още: Какви са цените на храните у нас?

Индексът на цените на млечните продукти се повиши с 1,8 на сто спрямо април, подкрепен от увеличеното търсене от секторите на търговията на дребно и хранителните услуги преди летните ваканции, както и пазарните очаквания, че производството на мляко в Западна Европа може да падне под историческите нива. Подновеният внос на спот доставки от някои страни в Близкия изток и Северна Африка също повиши цените на млечните продукти.

Индексът на цените на захарта междувременно се понижи със 7,5 на сто спрямо април, главно под натиск от доброто начало на новия сезон на реколтата в Бразилия. По-ниските международни цени на суровия петрол също оказаха натиск върху цените на захарта, като намалиха търсенето.

Индексът на цените на растителното масло се понижи с 2,4 процента спрямо април. По-ниските котировки на палмово масло, дължащи се на сезонни увеличения на производството и продължаващото слабо световно търсене, повече от компенсират по-високите цени на соевото олио, дължащи се на нарастващото търсене от сектора на биогоривата, и по-твърдите цени на рапичното и слънчогледовото олио, дължащи се главно на намаляващите експортни наличности в Черноморския регион.

Индексът на цените на месото се понижи незначително, с 0,2 процента, тъй като международните цени на птиче и говеждо месо се понижиха, докато тези на свинско и овче месо се повишиха.

Още: Цената на любима храна ще скочи драстично

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.83027
 • GBP
  1
  2.3227
 • JPY
  100
  1.16557
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички