Трайно безработните задължително ще работят на полето


Трайно безработните задължително ще работят на полето
Снимка: Getty Images/Guliver

22869

Трайно безработните ще работят задължително за 14 дни на полето, като за целта ще бъде променен Законът за насърчаване на заетостта. За това са се договорили земеделският министър Десислава Танева и земеделските синдикати, съобщи самата Танева пред agrozona.bg.

И в момента трайно безработните, които са на социални помощи, трябва да положат общественополезна дейност, за да ги получават. "Предвижда се възможността такава общественополезна дейност да бъде и работата по прибиране на реколтата. Надявам се, че това индиректно ще бъде облекчение за тези земеделски браншове, които имат много висока временна заетост при прибирането на реколтата", коментира още тя.

Който не желае да се труди, може да се откаже и да не получи помощ. Остава обаче възможността безработните да избират между работата на полето и дейностите, свързани с почистването на селищата.

Източноевропейци спасяват реколтата в Западна Европа

Предложението за задължителен труд за безработните беше направено от Асоциацията на земеделските производители в България в началото на месеца. Тогава от АЗПБ изразиха своите опасения, че ако се даде възможност на нашите работници да отидат да работят сезонно във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор "Земеделие", може да застраши и голяма част от населението, смятат от АЗПБ.

Според земеделците в други страни хората доброволно се записвали, за да прибират реколтата, а при нас се коментирало дали изобщо безработните, които получават помощи от данъците на трудещите се, могат да полагат този вид общественополезен труд.

Остава и възможността, при която земеделските производители ще имат право да наемат хора, които са регистрирани на борсата и получават обезщетение за безработица повече от един ден.

Държавата не може да ограничи пътуващите да работят в чужбина, където заплащането е значително по-високо, но са нужни ясни правила за връщането, особено в епидемията от коронавирус.

"Мисля, че трябва да има условие, когато решиш в условията на пандемия да пътуваш в страни с голям обхват на болестта, трябва да има и условие кога можеш за се прибереш", заявява Танева.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички