Тютюнопроизводители искат спешна среща за помощите от Европа


Тютюнопроизводители искат спешна среща за помощите от Европа
Снимка: Pixabay

1852

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява да бъде свикан спешно Консултативният съвет по тютюна, за да се изясни какви са забележките на Европейската комисия към българския стратегически план, съобщи за БНР председателят на асоциацията Цветан Филев. Дават отсрочка на тютюнопроизводителите за вписване в регистъра

Преди дни Брюксел върна Стратегическия план с 405 забележки и със срок от три седмици България да даде отговор по тях. Документът от Брюксел все още не е публикуван официално и земеделците нямат възможност да се запознаят в детайли с проблемните области.

Стратегическият план описва как България ще изхарчи 8 милиарда евро през следващият програмен период. Затова и за фермерите е важно какво пише в 405-те забележки на Брюксел, посочва репортер на БНР.

Агроведомството обаче продължава да пази документа в тайна, което дава простор за спекулации.

Парламентарната група на ГЕРБ излезе с декларация, според която България не е предложила нова референтна година за помощта за тютюна.

Националната браншова организация работи с пет последователни земеделски министри за промяна на референтните години, спрямо които се получава помощта.

"Да бъдат за 2016-а, 17-а и 18-а година и тютюнопроизводителите, отглеждали тютюн през този период, да посочат една от годините, която да стане референтна за периода 2023-2027 година", припомня Цветан Филев.

Според него агроведомството е поискало промяна, но не я е аргументирало и обяснило достатъчно добре. Тютюнопроизводители вземат до 3 млн. лева de minimis

Браншът настоява за спешна среща с министерството, за да се изяснят, както забележките на Брюксел, така и възможният български отговор.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички