Тютюнопроизводителите искат помощ по схемата de minimis


Тютюнопроизводителите искат помощ по схемата de minimis
Снимка: Pixabay

2771

Националната асоциация на тютюнопроизводителите настоява през 2021 г. браншът да получи държавна помощ по схемата de minimis. Темата ще бъде дискутирана по време на днешното заседание на Консултативния съвет по тютюна. България отглежда все по-малко тютюн

Тютюнопроизводителите не бяха включени при финансовото подпомагане по трите Covid мерки, които България приложи миналата година, за да компенсира различни сектори в селското стопанство заради загубите от пандемията.

Причината – парите са европейски, а Европа не стимулира отглеждането на тютюн. Затова от Националната асоциация на тютюнопроизводителите настояват тази година секторът да бъде подпомогнат по de minimis.

"Де минимис" е национална схема и смятам, че е редно сектор "Тютюн" да бъде допуснат за участие по схема "Де минимис" и ние настояваме да бъдат допуснати тютюнопроизводители, отглеждали тютюн през стопанската 2020 г.", каза председателят на организацията Цветан Филев.

Общият размер на помощта по схемата "Де минимис", която един фермер може да получи, е левовата равностойност на 25 000 евро за период от 3 последователни данъчни години.

"Минимална помощ" или de minimis, представлява финансова помощ, която не нарушава или не застрашава в голяма степен конкуренцията, поради минималния си размер.

Съгласно регламентите на Европейската комисия, получените помощи по de minimis не могат да надвишават левовата равностойност на 200 000 евро за период от 3 бюджетни години (текуща бюджетна и предходни две).

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички