В Англия разхлабват ограниченията за генно-редактирани култури


В Англия разхлабват ограниченията за генно-редактирани култури
Снимка: iStock/Guliver

2394

Правителството на Обединеното кралство обяви  планове за облекчаване на регулирането на генетично редактираните селскостопански култури след напускането на ЕС, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС. Половината от тестваните фуражи у нас съдържат ГМО 

"Извън ЕС ние сме в състояние да насърчаваме иновациите, за да помогнем за отглеждането на растения, които са по-силни и по-устойчиви на изменението на климата", заяви министърът на околната среда Джордж Юстис. Редактирането на гени е инструмент, който позволява на Великобритания да се справи с някои от най-големите предизвикателства, пред които е изправена около продоволствената сигурност, изменението на климата и загубата на биологично разнообразие, добави той. 

Съгласно промените, които ще се прилагат за Англия, правителството заяви, че ще "намали бюрокрацията и ще улесни научноизследователската и развойна дейност", позволявайки генетично редактираните култури да бъдат тествани по същия начин като естествено срещащите се нови сортове. 

Правителствата на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, които определят собствена селскостопанска политика, ще вземат отделни решения относно генноредактираните храни. 

Министрите се опитаха да използват окончателното излизане на Великобритания от ЕС по-рано тази година, за да продължат с промените. 75% от българите искат да се въведе доброволен стандарт "Без ГМО"

Блокът постанови през 2018 г. , че трябва генното редактиране трябва да се регулира по същия начин като генетично модифицираните (ГМ) продукти. 

Генното редактиране позволява само прости варианти за ускоряване на процеса на традиционно размножаване, докато ГМ продуктите могат да включват вмъкване на ДНК от различни видове, включително животни, за създаване на промени. 

По-рано този месец Великобритания обяви преразглеждане на законодателството от епохата на ЕС, което включва регламенти за сектори, вариращи от технологии, автомобилна индустрия и земеделие. Макар че може да отнеме няколко години, промените са предвидени да проправят пътя за генетично редактирани храни да се продават на рафтовете на супермаркетите във Великобритания. 

Промените в правилата ще премахнат скъп и отнемащ време лицензионен процес за изследователите въпреки 87% от отговорите на правителствена консултация по въпроса изразяват загриженост. Научният съветник на правителството Гидиън Хендерсън каза, че редактираните с гени култури "ще ни позволят да използваме богатството на естествените вариации", за да "подобрим околната среда". 

Лиз О'Нийл, директор на GM Freeze, обаче заяви, че тези действия рискуват да премахнат "защитната мрежа за подходяща защита на обществото" и да я заменят с "високотехнологична, достъпна за всички".

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички