Високите цени заплашват бизнеса с фиш енд чипс във Великобритания


Високите цени заплашват бизнеса с фиш енд чипс във Великобритания
Снимка: Getty Images

6398

Една от любимите храни на Великобритания и неин национален специалитет - фиш енд чипс е изложена на риск, тъй като нарастващите разходи все по-сериозно засягат бизнеса на фермите за картофи и магазините за чипс във Великобритания.

Производителите на картофи в Кеймбриджшир твърдят, че по-високите цени на горивата, торовете и семената намаляват печалбите им и ще засадят по-малко култури.

Марк Петру, който управлява магазин за известния британски специалитет фиш енд чипс в Чатерис, признава, че няма да може да търгува, ако сметките му за гориво продължат да се увеличават.

Все по-високи разходи

Петру, който управлява обекти за риба и пържени картофи от 1987 година, казва, че се е наложило да повиши цените си 3 пъти през последната година. Цената на някои видове риба, които предлага, се е увеличила с около 60%, но въпреки това той прави всичко възможно ястията му да останат "достъпни". "Хората осъзнават, че цените се вдигат навсякъде", споделя Петру.

Предприемачът се притеснява, че сметката му за гориво трябва да се увеличи през юли следващата година от 900 паунда на месец до 3500 паунда, което според него е неустойчиво. А при тази цена няма да може да търгува, предава BBC.

Фермерът Люк Аблит, базиран в Рамзи Сейнт Мерис, планира да засади 14 акра картофи тази година в сравнение с 20 акра миналата година. "Има много вложени разходи, тъй като торовете са се повишили, почти удвоили, има разходи за семена, разходи за гориво, има и разходи за труд", посочва той.

Но най-голямата му тревога е нестабилността и това, че не знае точно колко големи разходи го очакват. Ако знам (цените) в крайна сметка, знам какви разходи мога да направя", посочва той.

F Smith and Sons, в близкия Рамзи, ще засадят само 1/3 от количеството картофи, което са подготвили миналата година. "Реалността е, че просто не можем да си позволим да продължаваме по този начин и трябва да се диверсифицираме в други неща", казва Мат Смит от фермата.

По негови сметки фермата ще загуби около 50 паунда на тон картофи, които продава, и е започнал да прави смес за храна за птици, тъй като е по-рентабилно. "Това е просто най-лошият сценарий, имахме изключително топло лято, така че добивът на някои сортове беше наполовина от това, което очаквахме, а разходите ни за гориво се повишиха", споделя Смит.

Подкрепа от държавата

Британското правителството заяви, че предоставя на фирмите "безпрецедентна подкрепа", включително 18 милиарда паунда тази зима. В изявление на властите се казва, че има продължаваща подкрепа с разходите за енергия "от април нататък чрез схемата за отстъпка на сметките за енергия". По новата схема фирмите ще ползват отстъпка от цените на едро до края на март 2024 година.

Енергоемките компании като производители на стъкло, керамика и стомана, ще получат по-голяма отстъпка от други, но фирмите ще се възползват от схемата само когато сметките за енергия са високи.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Французите остават без любима храна заради войната в Украйна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички