60% европейците искат да се запази възможността да се разплащат и в брой


60% европейците искат да се запази възможността да се разплащат и в брой
Снимка: iStock

2843

Общо 60% от европейците искат да се запази възможността да се разплащат в брой, сочат данни, представени от ЕК. Същевременно се отчита нарастване в броя на европейските граждани, които избират да платят по електронен път с банкови карти или чрез мобилни приложения на банки.

Комисията представи две предложения, свързани със запазването на парите в брой и с възможното въвеждане на „цифрово евро“. По данни на ЕК в някои държави от еврозоната плащанията в брой са затруднени, а в други не е улеснено достатъчно тегленето на пари заради закриването на банкови офиси. Предлага се държавите в ЕС да помогнат за преодоляване на тези затруднения и се предвижда намеса от ЕК при необходимост.

В съобщение на комисията се отбелязва, че ЕЦБ проучва възможността за въвеждане на „цифрово евро“, с което да се даде по-голям избор за гражданите как да се разплащат. Предвижда се „цифровото евро“ да се използва не само за плащания онлайн, а и от устройство към устройство без интернет връзка. Уточнява се, че подобни плащания ще бъдат по-сигурни заради размяната на по-малко лични данни, отколкото при плащане с банкова карта.

От търговците в еврозоната ще се изисква да приемат „цифровото евро“, с изключение за много малките търговци. ЕЦБ ще реши дали и кога да издаде „цифровото евро“, се допълва в съобщението.

Междувременно ЕК представи днес предложения за промени в правилата на ЕС за електронните разплащания. Тя отчита, че пазарът на платежни услуги се е променил значително в последните години.

Електронните плащания в ЕС достигат стойност от 240 трлн. евро през 2021 г., спрямо 184,2 трлн. евро през 2017 г., сочат данните на ЕК. Отбелязва се, че същевременно са се появили по-сложни видове измами, които създават опасности за потребителите и засягат доверието.

ЕК предлага да се осигури възможност доставчиците на платежни услуги да споделят помежду си данни за измами, да се повиши осведомеността на потребителите, да се подобрят правилата за установяване на клиентите, да се разширят правата за възстановяване на средства на измамени потребители, да се проверява винаги съответствието на използваните в електронните преводи IBAN и имена на титулярите на сметки.

Според ЕК е нужно потребителите да имат по-добри права при временно блокиране на сметки, да се осигури повече прозрачност в извлеченията по банковите им сметки и за таксите при теглене на пари от банкомат. Предлага се търговците на дребно да предоставят касови услуги на клиентите, без да изискват от тях да направят покупка.

ЕК предлага клиентите да имат пълен контрол върху това кой има достъп до техните банкови данни и с каква цел. Според ЕК е необходимо въвеждането на ясни правила за отговорност при нарушения на сигурността на данните и на начини за разрешаване на възникнали спорове.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Проектозаконът за дигиталното евро остава "на пауза"

В брой или с карта? Как предпочитат да плащат българите? 

Всеки втори българин се страхува да плаща онлайн

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички