АЦБ с второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт


АЦБ с второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт
Снимка: iStock/Guliver

1646

Английската централна банка (Bank of England) остана предпазлива и одобри второ поредно лихвено увеличение от половин процентен пункт днес, 22 септември, съобщи институцията на сайта си.

С увеличението нивото на основната лихва беше повишено от 1,75% до 2,25%. Досега регулаторът предприемаше по-малки стъпки към парично затягане, след като през миналия декември одобри лихвен ръст от 25 базисни пункта. Оттогава ръководената от Андрю Бейли парична институция вдигаше лихвите със същия темп, докато през август не ускори до 50 базисни пункта. Това беше и най-голямото лихвено увеличение от 27 години и първото, откакто банката получава независимост през 1997 г. Английската централна банка с най-голямото повишение на лихвите от 1995 г. и прогноза за рецесия

Причината – инфлацията в страната се ускори повече от 3 пъти над целевото равнище на банката от 2%.

Последните данни за август показаха известно забавяне в растежа на потребителските цени, който обаче все още е с високо ниво – 9,9% на годишна база. Друго предизвикателство за регулатора са и инфлационните прогнози, които достигнаха най-високото си ниво в историята.

За разлика от АЦБ, Федералният резерв на САЩ премина към увеличение от по 75 базисни пункта в началото на лятото, като в сряда одобри и трето. И ЕЦБ изненада пазарите с такъв ход по-рано през септември, загатвайки, че в следващите месеци паричното затягане ще продължи. Поредно агресивно повишаване на лихвата от Федералния резерв на САЩ

Малко преди заседанието днес, 22 септември паричните пазари завишиха прогнозите си за пътя на паричната политика в Обединеното кралство, като очакват 200 базисни пункта (2%) на затягане до края на 2022 г. – т.е. в 2 от оставащите 3 заседания до края на годината (включително и септемврийското) банката ще одобри повишение от по 75 базисни пункта, пише Bloomberg.

Norges bank повиши oсновната лихва до 11-годишен връх

Междувременно и Норвежката централна банка (Norges bank) повиши основната си лихва също с половин процентен пункт, и оправда прогнозите на повечето икономисти, като заяви, че планира да продължи с паричното затягане и през ноември, пише Reuters.

Лихвата по депозитите се увеличи от 1,75% до 2,25%, след като през август съобщиха от банката, че може да има лихвено повишение този месец без да уточняват с колко.

С днешното увеличение показателят достига най-високото си ниво от 2011 г. Очакванията са да бъде около 3% през зимата, но перспективите "са по-несигурни от обичайното", посочват в изявление от банката.

"Централните банки по света се забързаха да доближат лихвите си до нивата, които според техните виждания са неутрални, и нагоре. Като се има предвид силната чувствителност на норвежките домакинства към лихвите, смятаме, че Norges Bank ще се придържа към по-постепенен темп на затягане, въпреки че ход от 75 базисни пункта не може напълно да се изключи като възможност", заяви икономистът от Nordea Дане Чеков, цитиран от Bloomberg.

Малко по-рано през деня Швейцарската централна банка също предприе лихвено увеличение, с което сложи край на отрицателните лихви в Европа. Регулаторът последва примера на ЕЦБ, като повиши лихвата си със 75 базисни пункта до 0,5%. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Ще успее ли ЕЦБ да успокои пазарите, ако вдигне рекордно основната лихва?

Федералният резерв на САЩ атакува инфлацията с най-голямото вдигане на лихвата от 30 години

И Швейцарската централна банка повиши основната си лихва

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички