Актуализираха бюджета посред нощ: ще има пари за всички


Актуализираха бюджета посред нощ: ще има пари за всички
Снимка: БГНЕС

4055

Малко преди 2 часа след полунощ депутатите приеха на второ четене актуализацията на държавния бюджет. В 1:49 часа председателят на парламента Ива Митева закри заседанието, което е едно от последните за 46-ия парламент, след като се очаква в следващите дни той да бъде разпуснат от президента Румен Радев и да се насрочи дата за нови предсрочни парламентарни избори.

Актуализираната рамка на държавния бюджет за 2021 г. предвижда с 2,5 млрд. лева повече приходи и 2,3 млрд. лева повече за разходи, които ще са основно за мерки във връзка с COVID кризата. За първи път са отделени и средства за компенсиране на загубите на авиопревозвачите, помислено е и за туроператорите – разпределени бяха 60 милиона лева за туристическия сектор, като 6 милиона ще отидат за туроператори като обезщетение за нереализирани пътувания.

7 млн. лева бяха отделени за допълнителни възнаграждения за октомври, ноември и декември на служителите в Агенцията за социално подпомагане, Агенцията по заетостта и Главна инспекция по труда за работа на първа линия в пандемията от COVID-19. Предложението беше направено от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и беше подкрепено от 188 народни представители, 28 бяха "против" и 6 се въздържаха.

За Министерството на здравеопазването са предвидени средства в размер до 224 млн. лв. за закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19, за подкрепа на работещите на първа линия в борбата с пандемията, както и за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19. За закупуване на "Ремдесивир" бяха отпуснати допълнителни 16,6 млн. лева.

С актуализацията на бюджета се дават 60,5 млн. лева за охрана на границата, включително с намеса на армията. Предвидени са и допълнителни средства за закупуване на дрон за наблюдение на браздата. За провеждане на избори в бюджета са заложени 133 млн. лева. За Министерство на вътрешните работи са предвидени 37 млн. лв., а за Министерство на отбраната – 22 млн. лв.

Народното събрание одобри и 23 млн. лв. по бюджета на Министерство на образованието и науката, в това число 15 млн. лв. са за държавните висши училища и 8 млн. лв. за системата на предучилищното и училищното образование. Депутатите приеха и предложението на БСП, с което КЕВР няма да получи 16.3 млн. лв. за изплащане на дължими суми в изпълнение на съдебни решения. След като тази сума отпадна от разчетите за КЕВР, БСП предложиха тя да отиде по бюджета на МОСВ за ПУДООС. Такова предложение беше направил Младен Шишков от ГЕРБ. То обаче претърпя редакция, тъй като той беше предложил сумата от 77 млн. лв.

Депутатите обаче не приеха предложението на министъра на финансите Асен Василев, с което той искаше да се даде възможност на АПИ да сключи анекси към договорите, които са на стойност над 50% от предвидените в Закона за обществените поръчки. Той обоснова предложението с обезпечаване на текущите ремонти и зимната поддръжка. Текстът предизвика бурни дебати и 15-минутна почивка, като в крайна сметка Мария Капон, която бе вносител на редакцията, оттегли своето предложение и не се стигна до гласуване.

Не мина и вече традиционното настояване на ИТН да бъде намалена партийната субсидия – от 8 лева на 1 действителен глас до 1 лев. Това не беше подкрепено още на ниво "бюджетна комисия".

"Хайде ние като партии да покажем, че можем да бъдем отговорни и нека приемем партийната субсидия в този бюджет да бъде един лев", предложи Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Бих размишлявал върху вашето предложение, ако ми кажете колко ще изхарчим сега за изборите", контрира Иван Иванов от БСП.

"Ние ще подкрепим това предложение от "Изправи се.БГ! Ние не идваме". От "Изправи се", гражданската платформа и колегата Хаджигенов също. Също върнахме парите над 1 лев от държавната субсидия, така както беше гласувано на референдума през 2016 г.", не пропусна да блесне Мая Манолова.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички