Финално: Отложиха актуализацията на пенсиите, остават само добавките


Финално: Отложиха актуализацията на пенсиите, остават само добавките
Снимка: БГНЕС

22016

След тридневен хаос Народното събрание окончателно отложи преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година стаж от 1.2 на 1.35 за 2022 г. Това стана с гласуване на последния параграф от промените на Закона за държавното обществено осигуряване (ДОО). Според решението до края на годината всички пенсионери ще получат само добавки от 120 лв.

След решението на депутатите:

от 1 октомври до края на годината към всички пенсии ще се изплащат добавки от 120 лв. Това ще струва около 750 млн. лв., които бюджетът на този етап може да си позволи заради добро изпълнение на приходите, обясни финансовият министър Асен Василев;

от 25 декември 2021 г. пенсиите ще бъдат преизчислени с по-висок коефициент за всяка година трудов стаж, който се увеличава от 1.2 на 1.35. Това увеличение на практика остава за 2022 г. и въпреки че се прави с промяна в Кодекса за социално осигуряване, може да бъде променено от следващото мнозинство;

от 25 декември 2021 г. минималната пенсия се увеличава от 300 на 370 лв.;

от 25 декември 2021 г. максималната пенсия се увеличава от 1440 на 1500 лв.;

Този последен вариант бе одобрен с гласовете на ИТН, ДБ и ДПС. ИБГНИ се разцепи - трима подкрепиха отлагането, осем гласуваха против него. ГЕРБ не участва в гласуването.

Разправии и взаимни обвинения

Обсъждането започна с процедурни разправии кои текстове трябва да се гласуват и възможно ли е прегласуване. "Единственото важно, което ще остане в историята на този парламент, е това гласуване в момента - дали ще има актуализация на пенсиите. Пари има - с под 1% допълнително няма да взривим бюджета", призова по време на дебатите "червеният" депутат Георги Кадиев. Инфлацията изяде актуализацията на пенсиите

"Не сме съгласни да докарвате държавата до фалит", отвърна му Тошко Йорданов от ИТН. "В момента не търсим решение, а виновен", включи се в дебата Корнелия Нинова.

От ГЕРБ призоваха служебното правителство да си изпълни ангажимента и да актуализира пенсиите от 1 октомври, без да отстъпват от искането по същото време да има и добавки. Радомир Чолаков поиска публично извинение, че обещанието няма да бъде спазено, като в изказването си обяви Кирил Ананиев за най-добрия бюджетар на България. Партиите преговарят за по-голямо увеличение на пенсиите

"Фалшивата ви грижа към пенсионерите е пълно лицемерие. Кажете истината - вие създавате хаос, за да не получат пенсионерите преизчисляване и добавки. Вие не искате преизчисление и трябва да си го кажете", обвини колегите си от ГЕРБ Мая Манолова.

"Ако не желаете актуализация, кажете го ясно - трети ден буксуваме като джипката на Борисов в кал. Стига процедурни хватки. Изглеждаме като онова животно Бутни-Дръпни. Престанете бе", призова Филип Станев от ИТН.

"Ние обезпечихме всички мерки до следващото правителство. Но вие не можахте да си направите правителство. Не поехте отговорност за държавата, а сега се чудите как да угодите на пенсионерите. Аз ако бях пенсионер, щеше да ми е неудобно да слушам този дебат", заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

Той обвини другите, че си правят кампания преди президентските и парламентарните избори, въпреки че именно ГЕРБ прокараха популистките добавки от 120 лв., предложени от ДПС.

"Предложението ни позволява пенсионерите да получат повече пари от предвиденото от нас първоначално и предвижда преизчислението да остане трайно и постоянно през годините, освен ако някой не го отмени. Можем да си го позволим, защото допълнителният разход е 115 млн. лв., а имаме около 300 млн. лв. допълнителни приходи в последните 2 месеца", каза в залата финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че коледната дата за преизчислението е избрана така, че да се впише в действието на закона, но и да придобие постоянен характер. Служебното правителство се движи по ръба на закона с бюджета

Промените са в бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г., но препращат към текстове на Кодекса за социално осигуряване.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Добавката за бедност към пенсиите ще се дава по неясни критерии 

Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина

Подготвят два варианта за вдигане на пенсиите

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички