Добавката за бедност към пенсиите ще се дава по неясни критерии


Добавката за бедност към пенсиите ще се дава по неясни критерии
Снимка: iStock

25639

Ако парламентът приеме като своя целта на служебното правителство наесен да няма пенсионери под линията на бедност, то ще има възрастни, които за пръв път ще получат помощи за социално слаби. Това произтича от условията, които служебните министри са заложили за получаването на добавката. Те са записани в проекта за актуализация на бюджет 2021 г., който вече е в Народното събрание. Известно е, че проектът засега не среща подкрепа сред депутатите, пише вестник "Сега". Парламентът може да провали повишаването на пенсиите

Добавката за бедност е предвидена за изплащане за периода от 1 октомври до 31 декември, като за нея ще може да се кандидатства през целия този период – ако, разбира се, бъде приета. За разлика от отпусканите досега коледни, великденски и пандемични добавки, за тази ще трябва да се подаде заявление пред Агенцията за социално подпомагане. За разлика от останалите социални помощи обаче, критериите тук са основани на линията на бедност, а не на диференцирания минимален доход, който дори в най-големия си размер – за самотно живеещите пенсионери над 75-годишна възраст, е 3 пъти по-малък.

Помощта ще се изплаща на пенсионери на възраст над 65 години, които не работят и за които размерът на пенсията/пенсиите заедно с компенсациите и добавките към тях не надхвърля 369 лв., колкото е линията на бедност за тази година у нас, предвижда законопроектът. Заложено е и допълнително условие реализираният брутен доход в семейството да не надхвърля кратния размер на линията на бедност 369 лв. в зависимост от броя на членовете му. Помощта ще се изплаща на пенсионера в семейството, който отговаря на условията. Нейният размер ще е разликата между пенсията (заедно с добавките) и линията на бедност. В масовия случай – хората на минимална пенсия, това означава добавка от 29 лв., тъй като от октомври със същия законопроект се предлага 340 лв. минимална пенсия.

В проекта за актуализация не е изрично изброено кои доходи ще се вземат предвид в случая. Не е споменато нищо за имотното състояние на пенсионера, въпреки че социалният министър Гълъб Донев наскоро обясни, че "пенсионерите, които живеят сами в големи тристайни жилища и дават имоти под наем, вероятно няма да получат добавката за бедност". Такива условия са заложени в правилата за социално подпомагане – човек трябва да обитава единствено собствено жилище, което не надхвърля нуждите му, като за един човек е възприето като достатъчно едностайно жилище, за семейство с двама или трима членове – двустайно, и т.н. Допуска се изключение, ако от жилището не могат да бъдат получени никакви доходи. Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина

В заявлението пенсионерът ще трябва да приложи удостоверителни документи за дохода, който е получил в съответния месец извън пенсията и добавките към нея. В тези случаи документи трябва да се представят за всеки от месеците, за които се иска подкрепа, посочват служебните министри.

От кръга на доходите са извадени двете пандемични добавки, които се изплащаха тази година – 50 лева за всички пенсионери и 120-те лева за малък кръг бедни пенсионери, които получават между 300 и 369 лв. Освен това новата помощ – ако се стигне до изплащането ѝ, няма да се включва при определяне на достъпа до други социални помощи. Добавката от 50 лв. лишава пенсионери от помощи за отопление?

Министър Петков: Важно е бюджетът да бъде приет

Актуализацията на бюджета трябва да бъде приета, защото само така ще има пари за актуализация на пенсиите и за борба с новата вълна на пандемията, каза пред БНТ служебният министър на икономиката Кирил Петков.

"Надявам се бюджетът да бъде приет, защото е много важен. Дефицитът е намален от прогнозния. Това е дясна политика. Има актуализация на пенсиите, като 42% от пенсионерите няма да са под линията на бедност. Заделени са и 400 милиона лева за бизнеса от септември до декември, ако има нова вълна на коронавируса и трябва да се затварят бизнеси. Има и пари за лекарите", обясни Петков.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички