Добавката от 50 лв. лишава пенсионери от помощи за отопление?


Добавката от 50 лв. лишава пенсионери от помощи за отопление?
Снимка: iStock/Guliver

31030

Пенсионери остават без помощи за отопление. Причината е добавката от 50 лева, която се дава към всички пенсии вече близо една година. Заради нея хората не могат да изпълнят изискването за доход, за да получат помощите, сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. По думите ѝ много хора, които ще вземат добавка от 50 лева, се притесняват, че ще прескочат прага за получаване на помощи за отопление.

"Изпратих препоръка да се вземе предвид добавката от 50 лв., заради която има много хора, които могат да прескочат линията", заяви омбудсманът.

Право на помощ за отопление имат хора и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявлението, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп - или т.нар. диференциран минимален доход, който зависи от възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други. Той се определя като процент от гарантирания минимален доход за страната, който за тази година е 75 лева, пише вестник "Труд".

Размерът на месечната помощ е разликата между диференцирания минимален доход, както е определен спрямо ситуацията на конкретния човек и неговия доход от предходния месец. Например ако живеете сам и сте над 75 години, диференцираният минимален доход за вашата социална категория е 123,75 лева. Ако вашият доход е 100 лева, месечната помощ е в размер на 23,75 лева. Дават по 120 лева за храна на най-бедните пенсионери

Освен по дохода, тези хора трябва да отговарят и на други условия - да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу издръжка и/или гледане, да не са пътували зад граница на собствени разноски през последните 12 месеца, както и спестяванията на член от семейството да не надхвърлят 500 лв.

803 000 души получават пенсии под линията на бедност от 369 лева, сочи справката от НОИ, която омбудсманът е получила. "Изпратих препоръка до социалния и финансовия министър с настояването да бъдат актуализирани пенсиите така, че те все пак да надвишават линията на бедност", допълни Ковачева.

Според нея системата е несправедлива спрямо онези, които имат стаж за пенсиониране, но нямат навършени години. "Съгласна съм, че докато навършат възраст, може да взимат по-малко. Въпросът е, че сега до края на живота си ще останат с тези ниски пенсии. Смятам, че е нечестно и дискриминационно", заяви Ковачева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички