Парламентът може да провали повишаването на пенсиите


Парламентът може да провали повишаването на пенсиите
Снимка: iStock

16254

Решението за преизчисление на пенсиите изглежда ще се окаже истинско предизвикателство за новия парламент. Реплики от преговорите на "Има такъв народ" с другите партии показват, че сред представените в 46-ото Народно събрание партии няма съгласие нито за начина на преизчисление, нито за момента, от който да влезе в сила то, пише вестник "Сега".

В последните дни служебните министри на финансите и на труда Асен Василев и Гълъб Донев усилено промотират проекта за актуализация на бюджет 2021, с който се предлага общо увеличение на пенсиите, невиждано за последните 13 години. Aмбицията на служебните министри е от октомври да няма пенсионер под линията на бедност.

За целта се предлага преизчисление на пенсиите с по-висок коефициент за всяка година осигурителен стаж – той трябва да се увеличи от 1.2 на 1.35. Минималната пенсия трябва да се увеличи от 300 на 340 лв., а максималната – от 1440 лв. на 1500 лв., без засега това да води до увеличаване на максималния осигурителен доход.

Социалната пенсия също трябва да бъде променена – от 148.71 лв. на 170 лв. Всички пенсионери над 65-годишна възраст, които нямат допълнителни доходи и живеят под линията на бедност, ще получават добавки до достигането на този праг, предлагат служебните министри. Той е 369 лв. за тази година, а за следващата служебното правителство предлага да стане 413 лв.

Парламентарни неволи

В парламента обаче има други виждания за пенсиите, а още от предишното Народно събрание партиите са свръхактивни по тази тема. Първите внесени законопроекти на БСП и на Мая Манолова предвиждат преизчисление от 1 септември с осигурителния доход за 2018 г. Мая Манолова беше категорична пред Нова телевизия, че няма да отстъпят от това си искане.

"Ще настояваме не просто за увеличение на пенсиите, а за преизчисляване, каквото не е правено от 2008 г. Няма да отстъпим от искането ни за преизчисляване на база осигурителен доход от 2018 г. Изчисленията ни са за 2,2 млрд. лв. Оказва се, че в началото на 2021 г. над 3 млрд. лв. са раздадени авансово за проекти, които финансово не са обезпечени. Има за пътища и магистрали, но няма за възрастните хора. Необходими са 85 млн. лв. месечно над тези 105 млн. лв., които се дават за 50 лв. добавка към пенсиите. Държавата може да си го позволи", категорична бе Манолова.

"Има такъв народ" пък е против преизчисление на пенсиите тази година и държи това да стане с бюджета за 2022 г., стана ясно от разговорите на хората на Слави Трифонов с БСП. "Имаме принципно съгласие за преизчисляването на пенсиите, но имаме различия кога това ще стане. Ние настояваме бързо, сега, с актуализация на бюджета още тази година, за да помогнем на възрастните хора веднага. Представата на колегите е, че това трябва да стане догодина, с новия бюджет", коментира Корнелия Нинова след срещата през уикенда на двете парламентарни сили.

Ясно е, че ГЕРБ-СДС също няма да дадат гласове в подкрепа на актуализацията на бюджета и преизчислението на пенсиите. Бившият премиер Бойко Борисов държа невъздържана реч срещу проекта на служебното правителство, в която обяви: "Ние на служебно правителство актуализация на бюджет няма да гласуваме, щото после всички ще се измъкнат от отговорност". Така служебният кабинет трудно би събрал мнозинство, за да бъде прокарано подобно решение. Припомняме, че ИТН има 65 народни представители, ГЕРБ-СДС – 63-ма, ИБГНИ – 13.

На ход е Тристранката

В понеделник Министерския съвет ще се проведе извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което ще се обсъди проектът за актуализация на държавния бюджет. В пакета са включени и актуализации на бюджета на НЗОК и на Държавното обществено осигуряване.

Кой е най-добрият вариант за преизчисление

Преизчислението на пенсиите през коефициента за всяка година осигурителен стаж се приветства от експертите като единственият справедлив и обективен начин. Още повече, че в изпълняваната в момента пенсионна реформа на Ивайло Калфин, приета от ГЕРБ, беше предвидено именно плавно нарастване на този коефициент за новите пенсии. Финансовият министър Владислав Горанов обаче зачеркна това плавно нарастване, без да даде смислени аргументи за това.

За разлика от преизчислението на пенсиите с по-висок коефициент, другият вариант – през осигурителния доход за 2018 г., ще увеличи само част от пенсиите, тъй като за част от възрастните преизчислението няма да е по-благоприятно. В мотивите на Мая Манолова към нейния законопроект пише, че той ще увеличи пенсиите на 75% от хората. Мнозина смятат също така, че това е произволна база за преизчисление. Подготвят два варианта за вдигане на пенсиите

При преизчислението през коефициента то ще се почувства по-слабо при хората, които са се пенсионирали най-отдавна, с най-малко трудов стаж, тъй като тези изисквания се увеличават значително през годините. От друга страна, увеличението на коефициента ще е благоприятно и за бъдещите пенсионери, т.е. може да се възприеме като стимул за осигуряване и активен трудов живот. Вдигането на пенсиите няма да е еднакво за всички

В краткото си съществуване предишното Народно събрание успя да приеме на първо четене неработещо решение за преизчисление на пенсиите, което трябваше да се осъществи почти веднага – от 1 юли. В дебатите ДПС и "Демократична България" настояваха такава стъпка да бъде оставена за следващия бюджет, от 2022 г.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички