Служебното правителство се движи по ръба на закона с бюджета


Служебното правителство се движи по ръба на закона с бюджета
Снимка: iStock/Guliver

3934

Без актуализация на бюджета "служебният кабинет се движи по ръба на закона", очакват ни "нехубави неща", предупреди президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в сутрешния блок на bTV.

По думите му още при встъпването на служебното правителство е имало проблем, бюджетът е бил "поизчерпан" и той не иска сега да бъде на мястото на министрите. "Най-вероятно те задържат в момента капиталови плащания, за да покрият някои неотложни плащания, но това не е хубаво. Финансовият министър е прав, че трябва да има актуализация на бюджета", смята Манолов.

Вероятно ще се намерят по 50 лв. допълнително за пенсионерите и пари за медиците на първата линия в борбата срещу коронавируса, по принцип и преди не е имало предвидени такива средства, но са ги намерили чрез преструктуриране на разходите. Но не е добре да става такава, без актуализация – не се плащат вече извършени дейности от бизнеса (строителни фирми протестират заради неизплатени пари за изграждането на пътища).

Проблем е, че това е трудна работа и "онези граждани в парламента трябва да се вземат в ръце, за да го направят, това не е като да се обиждат", а и партиите имат различия например по актуализацията на пенсиите. Повишават пенсиите, ще има бонус за най-бедните пенсионери

Манолов е категоричен, че не може да се разчита на "буфер" от министерствата. В никакъв начин не е добре да се вземат пари от определени министерства за текущи разходи. Парите ги има, но те (служебното правителство) не могат да ги похарчат, подчертава синдикалистът.

Чак толкова тежка ситуацията не е, не ми се вярва да се стигне до тежка социална драма, но нещата не са добри, предупреждава той.

Отделен въпрос е какво ще става с бюджета за 2021 г. Ако не бъде приет, харчим по 1/12 от досегашния бюджет, който си има своите кусури. А Планът за възстановяване и устойчивост ще чака редовно правителство, според Манолов. По негово мнение, планът бил пълен с "вътреконюнктурни неща", т.е. сегашното разпределение на порциите не отразявало "някои действителности".

Поне засега, само "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" подкрепят актуализацията, предложена от служебното правителство, но хората на Мая Манолова искат минимална пенсия 369 лв., а не 340 лв., както предлага правителството. Парламентът може да провали повишаването на пенсиите

ИТН говорят за свой проект за корекция на бюджета, но няма публично известни подробности, освен че щяло да има по-високи приходи, заради инфлацията – колко точно е неясно. За преизчислението на пенсиите предлаганият за финансов министър Пламен Данаилов обясни, че ИТН има вариант и не каза какъв точно. А ГЕРБ категорично не подкрепя актуализацията на бюджета по начина, предложен от служебното правителство.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички