Добавката към пенсиите стана 120 лева, но само за 3 месеца


Добавката към пенсиите стана 120 лева, но само за 3 месеца
Снимка: БГНЕС

15717

След повишаването на минималната пенсия на 370 лв. депутатите приеха на второ четене и предложението на ДПС за октомври, ноември и декември всеки пенсионер да получи по 120 лв. добавка към пенсията. Така минималната пенсия на практика става 490 лв. от 1 октомври.

Със 122 гласа "за", 93 против и 3 "въздържал се" бе приета идеята за бонусите от 120 лв., но тя е на база пенсиите до сега - минимална 300 и максимална 1440 лв. Депутатите приеха да се повиши и максималната пенсия на 1500 лв. Отхвърлена бе идеята на ГЕРБ за 100 лв. бонус до края на годината, както и предложението им за отпадане на тавана на пенсиите.

Предложението на ДПС за бонуса от 120 лв. беше прието доста изненадващо с подкрепата на ГЕРБ и БСП. То беше критикувано от останалите партии, които обвиниха трите формации в популизъм.

Според някои депутати така приетите текстове в бюджета ще има средства за бонуси, но не и за увеличаването на пенсиите. "Как ще дадете сега по 100 лв. на пенсионерите, а от 1 януари ще си ги вземете?", попита Мика Зайкова от ИТН. Мартин Димитров от ДБ определи предложението като "елементарен популизъм".

Видя се истинската коалиция и тя е ГЕРБ, ДПС и БСП, заявиха в кулоарите на НС Мария Капон от ИБГНИ и Мика Зайкова от ИТН. Според тях с така направеното предложение е бламирана работната група и бюджетна комисия, както и актуализацията на бюджета на ДОО. "Хората ще останат или без пенсии, или без добавки", коментираха те. 

Предложенията за повишаване на пенсиите и добавка от 120 лв. си противоречат и няма как да бъдат заедно заложени в бюджета. За това предупреди и служебният финансов министър Асен Василев, който обясни, че тази идея ще трябва да ощети някое от другите пера, които са заложени в актуализацията на бюджета като COVID мерки за бизнеса например. Партиите преговарят за по-голямо увеличение на пенсиите

"Давате ни три взаимноизключващи се инструкции. Те все още се вместват в 2-та млрд. лева, които ние като вълшебници намерихме. Само че трябва да ни кажете от кои други пера да ги извадим, за да осигурим допълнителните средства", обърна се към депутатите Василев.

Народните представители отхвърлиха и предложението на БСП преизчисляването на пенсиите да бъде на база осигурителен доход за 2018 г.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички