Добавката към пенсиите да стане 100 лв., предлагат от ГЕРБ


Добавката към пенсиите да стане 100 лв., предлагат от ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

11011

Добавката към пенсиите да се увеличи на 100 лева, но пенсионерите да я получават само докато трае пандемията. Това предлагат от ГЕРБ, като се готвят да внесат предложението между първо и второ четене на актуализацията на държавния бюджет за 2021 г.

Идеята за двойното увеличение на пенсионната добавка обяви бившият финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев по време на заседанието на парламентарната бюджетна комисия, на което се гледа актуализацията на държавния бюджет за тази година.

Служебният финансов министър Асен Василев отговори, че актуализацията е направена от служебния кабинет така, че да се финансира "оставен от ГЕРБ" хроничен дефицит, заради 900 млн. лева годишно към АПИ. С актуализацията и увеличението на пенсиите не се върви към нарушаване на рамката – вървим към 3,6% дефицит от БВП, вместо 3,9%, както беше заложено от управлението на ГЕРБ, убеден е Василев. Но Ананиев е сигурен, че ще влезем в процедура на свръхдефицит.

Мика Зайкова и Мария Капон влязоха в спор със социалния министър Гълъб Донев в спор за прага на бедност и 50-те лева за пенсионерите. Според тях линията на бедност всъщност не е 369 лв., а е 413 лв., т.е. изчислението е "фокус". Капон пък пресметна, че т.нар. "Бойкова добавка" за пенсионерите щяла да стане 40 лв., вземайки предвид инфлацията. Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина

"Изправи се България! Ние идваме" ще иска промяна – припомняме, че групата иска преизчисление на минималната пенсия така, че тя да стане 369 лв. без добавки, а служебното правителство предлага 340 лв. и през добавки да стигне до 369 лв. Партиите преговарят за по-голямо увеличение на пенсиите

Проф. Румен Гечев от БСП, който е бивш министър на икономиката по времето на Жан Виденов, също не се съгласи със сегашната актуализация за пенсиите. По-добре беше да си остане 50 лв. добавка за последните 3 месеца на годината, а не преизчисление, при което се "отваря ножицата" според размера на пенсията, заяви Гечев. Преизчисляване на пенсиите струва колкото бонуса от 50 лв.

Зайкова беше категорична, че не трябва да има максимален осигурителен праг, защото така се ограничават пенсиите на хора с добро заплащане сега. Гълъб Донев обаче не се съгласи, че сега трябва да се променя формулата за осигурителния праг.

В крайна сметка, актуализацията на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) беше приета на първо четене.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Различна добавка за пенсионерите предлагат от КНСБ

Експерт: Абсурдно е някой да живее с 250 лв. на месец

Подготвят два варианта за вдигане на пенсиите

Дават още близо 2 млрд. лв. за възстановяване от кризата

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички