Добавката от 50 лв. към пенсиите е под въпрос


Добавката от 50 лв. към пенсиите е под въпрос
Снимка: iStock

31289

Без актуализация на бюджета допълнителните 50 лева за пенсионерите няма да могат да бъдат дадени през ноември и декември тази година. Това заяви в парламента служебният финансов министър Асен Василев.

Василев защити предложената от служебното правителство актуализация на бюджета и начинът, по който ще се определя линията на бедност. Обяснението беше насочено главно към "Изправи се БГ! Ние идваме", които настояват за минимална пенсия от 369 лв., вместо предложените от служебния кабинет 340 лв. Минималната пенсия ще се повиши до 340 лв. чрез увеличаване на тежестта на година осигурителен стаж в пенсионната формула от 1.2 на 1.35.

Идеята на служебното правителство е да се актуализират пенсиите от 1 октомври, 2021 г., с актуализация на бюджета. Минималната пенсия се увеличава от 300 на 340 лв., максималната - от 1440 на 1500 лв., социалната пенсия - от 158 на 170 лв. Всички пенсии, несвързани с трудова дейност, ще получат увеличение от 12,5 на сто.

А всички български пенсионери над 65 години, които получават доходи под прага на бедност, ще получат добавка през социалното подпомагане, така че да няма възрастен човек с доход под линията на бедност, която за тази година е 369 лева, а от следващата става 413 лева. Минималната пенсия се вдига до 413 лева догодина

Има необходимите пари всички пенсионери да са над линията на бедност през тази година, увери Василев. Схемата как ще стане това е в парламента.

Поне засега, само "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" подкрепят актуализацията на бюджета, предложена от служебното правителство. Парламентът може да провали повишаването на пенсиите

"Има такъв народ" говорят за свой проект за корекция на бюджета, но няма публично известни подробности, освен че щяло да има по-високи приходи, заради инфлацията – колко точно е неясно. За преизчислението на пенсиите предлаганият за финансов министър Пламен Данаилов обясни, че ИТН има вариант и не каза какъв точно. А ГЕРБ категорично не подкрепя актуализацията на бюджета по начина, предложен от служебното правителство.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички