Асен Василев обяви кога ще внесат новия бюджет


Асен Василев обяви кога ще внесат новия бюджет
Снимка: БГНЕС

5955

Управляващата коалиция работи усилено по бюджета за 2022 г. и се очаква да го внесе в Народното събрание до края на януари. Новият бюджет трябва да мине през съответните парламентарни комисии и да бъде приет през февруари. Това обясни на брифинг финансовият министър Асен Василев.

Новият бюджет ще бъде със сравнително малко заложени политики, тъй като министрите все още не са готови с реформите, заложени в коалиционното споразумение, обясни Василев.

Именно недостигът на време налага и актуализацията на новия бюджет в средата на годината. "Няма как ново правителство да направи нова 4-годишна програма за 2 седмици и тя да бъде остойностена и заложена в бюджета. Затова се взе решение анализите и изготвянето на програмата да се направят в първото полугодие на 2022 г. и после да има актуализация", посочи финансовият министър.

Асен Василев заяви, че за Плана за възстановяване се водят разговори в ЕК и в средата на януари трябва да има версия, която да удовлетворява и Брюксел, и българската енергетика.

Новото правителство подготвя и много амбициозна инфраструктурна програма на стойност около 12 млрд. лв., насочена към  обекти, които да се изградят в следващите 4 години. Сред тях са са довършването на АМ "Хемус", няколко нови моста над река Дунав, изграждането на скоростен път в опасната отсечка Русе-Бяла и др. За много от тези обекти няма готови проекти, а за други вероятно са остарели и не отговарят на съвременните изисквания, така че предстои да се оцени какво е реалистично да се изгради в 4-годишен мандат и как да се финансира.

Силен финансов завършек на 2021 година

България завършва 2021 г. с 3% бюджетен дефицит, което е с 0,6% по-малко от предвидения в актуализацията на бюджета и с почти 1% по-малко от предвиденото в оригиналния бюджет за изминалата година.

Основната причина за това са по-високите приходи – през 2021 г. те са със 7,9 млрд. лева повече спрямо тези през 2020 г. Благодарение на големите приходи, държавата успя да си позволи да отпусне общо 3,7 млрд. лева по различни антикризисни мерки, свързани с пандемията – за здравната система и медиците на първа линия, за пенсионерите, за социални помощи и помощи за бизнеса.

В края на годината чрез преструктуриране на бюджета са заделени 100 млн. лева за финансовия бонус за ваксиниране на пенсионерите, както и средства за компенсация на бизнеса заради високите цени на тока. Пенсионерите получават още 75 лева бонус, ако са ваксинирани

Около 250 млн. лева планирани в актуализацията на бюджета (около 10% от планираните 2,5 млрд. лева) все още не са разплатени и ще бъдат прехвърлени за 2022 г. Изплащането на пари изисква одобрение от Европейската комисия – сред тях са Covid компенсациите за автобусните превозвачи, авиопревозвачите и туроператорите.

Държавата ще работи в посока в бюджета за следващата година да няма голямо разминаване между начислена и касова основа.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички