Пенсионерите получават още 75 лева бонус, ако са ваксинирани


Пенсионерите получават още 75 лева бонус, ако са ваксинирани
Снимка: iStock

11558

Държавата ще раздава по 75 лева на пенсионерите, които решат да се ваксинират, както и на вече ваксинираните с трета доза. Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Време ли е да се дават пари и награди на ваксинираните?

Програмата започва от началото на януари и ще продължи до 30 юни, като е насочена към хората над 65 години, които са най-уязвими здравословно. Няма да има пенсионер, който да се е ваксинирал напълно и да не получи тази добавка, увери Петков. Продължават добавката към пенсиите. Как ще се случи?

Властите се надяват да успеят да ваксинират 300 000 българи над 65 години през януари и в началото на февруари, което осезаемо ще облекчи болниците през следващата Covid вълна.

Тези 75 лева за всеки пенсионер показват, че държавата застава зад програмата не само с думи, но и със средства. Така ще помогнем на хората, които се колебаят, да решат, заяви премиерът. Фирми дават по 1000 лв. на служителите си, за да се ваксинират

Ваксината е доброволна, но отговорността е обща

"Мярката е доброволна. Всеки отговаря за собственото си здраве и има право да реши дали да се ваксинира. Но имаме и обществена отговорност – от индивидуалните решения на всеки от нас зависи дали пак ще има препълнени болници, дали държавният бюджет ще харчи ужасно много за лечение на Covid пациенти, дали хора с други болести ще могат да посещават болниците, дали нашите деца ще могат да учат свободно, дали нашите близки ще бъдат здрави", посочи Петков.

Ваксината срещу Covid е една от най-нискорисковите. Вече имаме над 3,5 млрд. души по света, които са ваксинирани и данните са категорични, че това е най-добрият начина за защита срещу пандемията, увери Кирил Петков.

Време е да запретнем ръкави и да направим България нормална европейска държава с поне средни нива на ваксинация, призова министър-председателят.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бонус срещу ваксина: Новият стимул за хората в САЩ

Предлагат ваучери срещу ваксинация

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички