ББР ще управлява бюджетни средства на ЕС


ББР ще управлява бюджетни средства на ЕС
Снимка: iStock

1104

Българската банка за развитие може да управлява бюджетни средства на ЕС по програма Invest EU. Това гласи решение на ЕК, изпратено официално до ББР в края на юли, информира институцията.

Банката е покрила изискванията на финансовите регулации, приложими към централния бюджет на ЕС. Тя получава положителни оценки във всички области според одитните доклади от декември 2021 г. и март 2023 г. за съответствие с изискванията на Финансовия регламент на ЕС, гласи още решението.

Целта на оценката е да се гарантира най-високо ниво на защита на финансовите интереси на ЕС. Тя трябва да потвърди пред ЕК, че получателите на средства от бюджета на ЕС ще ги управляват по прозрачен начин, изградили са надеждни механизми за контрол, отчетност и защита. 

ББР е първата и единствена финансова институция у нас с подобна акредитация. Участието ѝ в програмата InvestEU дава възможност за създаване на нови продукти с висока добавена стойност в секторите с пазарни несъответствия. Гаранцията от ЕС ще осигури облекчени условия при отпускането на кредити за малкия и средния бизнес, като спомогне за привличане на повече банки партньори в програмите на банката.

Програма InvestEU се прилага за периода 2021-2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции за възстановяване на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Тя е насочена към подкрепа на растежа след COVID кризата и постигане на целите за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика. Фондът InvestEU реализира целите си чрез ексклузивни партньори по изпълнението, сред които вече е и ББР. Той ще инвестира чрез гаранция от бюджета на ЕС в проекти за 26,2 млрд. евро.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Парламентът одобри заем от 175 млн. евро за малките и средни предприятия

Европейската инвестиционна банка дава на ББР 175 млн. евро

ББР стартира първата си програма, разработена съвместно с бизнеса

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички