БНБ: Затегнатата парична политика по света ще започне да се пренася по-бързо върху лихвите у нас


БНБ: Затегнатата парична политика по света ще започне да се пренася по-бързо върху лихвите у нас
Снимка: БНБ

2070

През следващите месеци се очаква протичащият глобален процес на затягане на паричната политика да започне да се пренася по-бързо върху лихвените проценти в страната. Това посочват от Българската народна банка в съобщение за определяне на нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в България.

Според БНБ, пренасянето на затегнатата парична политика, реализирана чрез повишаване на основните лихвени проценти от основните централни банки по света, се очаква „да повлияе за ограничаване на кредитната активност, наред със започнатия от БНБ процес на увеличение на минималните задължителни резерви от средата на 2023 г.”

„Въпреки че това би смекчило ефектите, които продължителните периоди на висок кредитен растеж създават по отношение на задлъжнялостта и акумулирането на кредитен риск в баланса на банковата система, в непосредствен план вероятността за материализация на кредитния риск остава значителна.”, пише в съобщението.

Защо дълговите проблеми за Европа тепърва започват

„Предвид колебанията на енергийните цени, рисковете от проблеми във веригите за доставки и очакваното забавяне на външното търсене, способността за обслужване на задълженията може да отслабне, което да доведе до нарастване на необслужваните кредити и на разходите за обезценки. В допълнение, тенденцията на повишение на лихвените проценти ще повлияе върху финансовото състояние на кредитополучателите.”, посочват от БНБ.

„Във връзка с това кредитните институции следва да се придържат към консервативна политика при осъществяване на кредитната си дейност, към своевременно и адекватно провизиране и към капиталово планиране, което отчита вероятността от изостряне на рисковете или нови негативни тенденции в икономическата среда.”, посочват от Централната банка.

В резултат на тези очаквания Управителният съвет на БНБ определи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитни рискови експозиции в Република България, на 2.0% през четвъртото тримесечие на 2024 година, като по този начин запазва нивото, което определи с решение от септември 2022 година.

Финансовият сектор у нас: Лихвите по кредитите ще вървят нагоре

През 2021 г. УС на БНБ повиши нивото на антицикличния буфер, приложим към местни кредитни рискови експозиции, на 1.0% от 1 октомври 2022 г. и на 1.5% от 1 януари 2023 г., като бе сред първите национални органи в ЕС, увеличили равнището на буфера след пониженията, които много държави предприеха в отговор на ефектите на кризата от COVID-19. През септември 2022 г. нивото на антицикличния капиталов буфер бе увеличено допълнително на 2.0% в сила от 1 октомври 2023 г.

Предвид трайно запазилите се високи темпове на кредитен растеж и несигурността в икономическата среда, антицикличният капиталов буфер на ниво от 2.0% през четвъртото тримесечие на 2024 г. има за цел да засили устойчивостта на банковата система при натиск върху доходността и капиталовата позиция, предизвикан от потенциално нарастване на необслужваните кредити и обезценките, добавят от БНБ.

Ипотечните кредити с нов рекорд

БНБ обяви поредно повишение на основния лихвен процент 

БНБ увеличава задължителните минимални резерви на банките

Колко дълго централните банки ще държат лихвите високи?

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички