Българи източили с измама милиарди във Великобритания


Българи източили с измама милиарди във Великобритания
Снимка: iStock/Guliver

24369

Подозират български банди, злоупотребили със средства, предназначени за помощи за справяне с икономическите последици от коронавируса във Великобритания, пише в. "24 часа", позовавайки се на разкритие на вестник Daily Mail. Това става ясно, едва няколко дни след като публично огласен финансов одит по една от мерките на британското правителство показа, че около 26 млрд. паунда може да са загубени. Липсите идват от Програмата за кредитиране на закъсали фирми с до 50 000 паунда.

Анонимен източник от Министерството на труда на страната определя деянието като "най-голямата финансова измама, извършена в историята на Великобритания". По думите на министерския служител, преди време службата е работила по около 200 случая на измами месечно в цялата страна. През юни тази година те са се увеличили до близо 15 000, и то само за един малък район. Според информацията, 90% от кражбите са осъществени от криминални групи, чиито ръководители са от България, Румъния, Полша, Албания и Турция.

В процеса на разследването органите на реда са констатирали, че за помощта са кандидатствали по 30 души, регистрирани на един и същи адрес. Целевата помощ за всеки човек е била в размер на 2500 паунда месечно. Така е било установено, че става въпрос за схема за злоупотреба, зад която стои организирана престъпност.

Интересен факт е, че сред злоупотребилите се предполага, че е и румънка, живееща в престижен район на Великобритания, на който жители са и английски футболисти. Оказало се, че дори жената притежава цяла улица с имоти в родината си.

80 000 паунда в чанта пък носел със себе си друг от заподозрените. Властите са го спипали и са го арестуван на границата в опит да напусне страната. Не се съобщава неговата националност. Друг от престъпната група пък е успял да получи 350 000 паунда безвъзмездно. Той се опитал да излъже Великобритания, като декларирал, че 7 негови компании са спрели работа заради коронавируса.

Проверка обаче е показала, че фирмите му не са осъществявали дейности и преди възникването на епидемията. Наред с всички отиди, данъчните служби са проверили и отпускането на пари на около 27 000 души за общо 3,5 млрд. паунда. Те са се възползвали от схемата за подпомагане на работещи в принудителен отпуск, които имат право да вземат до 80% от предишното си възнаграждение или до 2500 паунда на месец. Ще избегне ли Великобритания "кървавата баня" на трудовия пазар?

Оказало се, че голяма част от поискалите помощта са излъгали за доходите си, а някои от "нуждаещите се" са декларирали фалшива самоличност, дори на починали лица. Според служителя на министерството, правителството отказва да признае публично мащаба на злоупотребите, тъй като това може да означава, че се е провалило с икономическата си програма за справяне с коронавируса. В противоречие на това твърдение, говорител на ведомството заяви, че процентът на измамите е сравнително малък и 96,5 на сто от помощите са изплатени правилно.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички