Deutsche Bank смята да закрие руските си технологични центрове


Deutsche Bank смята да закрие руските си технологични центрове
Снимка: iStock

1433

Най-голямата германска търговска банка Deutsche Bank е до голяма степен независима от руските си технологични центрове и може да ги закрие в обозримо бъдеще. Предишните задачи, както и ноу-хауто на двете важни за банката IT локации в Москва и Санкт Петербург, в голяма степен са прехвърлени към други локации на банката, пише германският икономически всекидневник Handelsblatt, като се позовава на няколко запознати източници.

Deutsche Bank подготвя края за своите руски технологични центрове – служителите са получили предложение да напуснат банката в замяна на обезщетение. За тях остава валидно и предложението да се преместят на друго място в чужбина, например в Берлин. През 2022 г. банката вече беше предложила на всички руски IT служители да се преместят в новосъздадения технологичен център в Берлин или в други IT локации.

„Намаляваме дейността си в руския технологичен център и разширихме възможностите, с които разполагат служителите ни“, посочва говорител на кредитора при запитване. Сред тях са споразумения за раздяла по взаимно съгласие и преместване на място в чужбина или оставане в руските поделения.

Оставането на старото работно място в Москва или Санкт Петербург вероятно ще е задънена улица. Според финансови кръгове предложението за прекратяване на трудовите договори трябва да се разбира като сигнал, че банката ще закрие IT центъра. Очаква се броят на служителите да бъде сериозно намален в следващите 6 месеца и след това банката да преустанови дейността си в страната.

От първоначалните 1500 служители над 700 вече работят за банката извън Русия, а други 300 са намерили нова работа. Досега в Русия са останали по-малко от 500 руски служители на германската банка.

С това откъсване банката намали риска от забавяне на определени IT дейности, ако конфликтът и политиката на санкции срещу Русия се засилят. Програмистите от Москва и Санкт Петербург са разработвали и поддържали вътрешнофирмено използван софтуер за корпоративната и инвестиционната банка. До миналата година те отговаряха и за поддръжката от трето ниво, т.е. за решаването на проблеми, възникнали при използването на софтуера. Експертният опит на руските колеги беше високо оценяван в компанията.

Заради това със загубата на служителите банката е заплашена да загуби и много опит. Повечето от IT експертите са работили в банката от 12 до 15 години. Затова и банката първоначално се опитваше да премести възможно най-много служители в Германия или на други места извън Русия. Според годишния доклад на банката досега 700 служители са се възползвали от това.

Служителите все още могат да емигрират 

В Германия много германски компании привличат руски служители. Германското външно министерство обяви, че от март 2022 г. задграничните представителства в Германия по света са издали около 9200 работни визи на руски граждани.

Тази опция за емиграция още е отворена за всички, но според ред съобщения процедурата вече е по-дълга и сложна. Deutsche Bank се е опитвала да получи германски работни визи за своите руски служители.

Последната стъпка още не значи, че има официално решение за закриване на технологичните локации в Москва и Санкт Петербург, но за служителите там остава все по-малко работа. Това, че банката е преместила много задачи и ноу-хау, не е единствената причина за това.

Заради западните санкциите руското звено междувременно е загубило важни софтуерни лицензи, така че липсва и все повече работно оборудване. В момента останалите служители са на разположение да отговарят на въпроси на колегите си, поели техните задачи в други офиси, твърдят източници.

През 2022 г. Deutsche Bank допълнително намали експозицията си в Русия, не само по отношение на IT. Брутната кредитна експозиция също е намаляла с 42% до 806 млн. евро, както обяви на годишната си медийна конференция банката.

Нетният кредитен обем е бил 379 млн. евро. Освен това съществуват и допълнителни рискове, например от поетите, но още неусвоени кредитни линии, които спаднаха с 90% до 154 млн. евро. „Deutsche Bank ще продължи курса си на намаляване на портфейла си спрямо Русия“, обяви кредиторът.

В момента много европейски банки намаляват експозицията си към Русия, не на последно място и заради натиска на банковия надзор на ЕЦБ.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Акциите на Deutsche Bank се сринаха, банките страдат след спасяването на Credit Suisse

Срив на акциите на Deutsche Bank след решението ѝ да увеличи капитала си

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички