Акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 14%


Акциите на Deutsche Bank се сринаха с над 14%
Снимка: Getty Images

3344

Цената на акциите на германската банка Deutsche Bank днес продължават низходящия си ход за трети пореден ден. Вчера суаповете за кредитно неизпълнение на еврото – главният дълг на Deutsche Bank, скочиха до най-високото си ниво от въвеждането им през 2019 г. Това подхрани опасенията за цялостната стабилност на европейските банки, съобщи Reuters.

Акциите на кредитора се сриват с 14,42% до 7,99 евро към 14:45 ч. българско време.

Книжата на други банки с висока експозиция към корпоративно кредитиране също поевтиняват, като тези на Commerzbank са надолу с 7,75% до 8,66 евро, а на френската Societe Generale – 6,44% до 19,83 евро. Ще споделят ли най-големите европейски банки съдбата на Credit Suisse?

Крахът на Silicon Valley Bank и спасяването на швейцарската Credit Suisse през уикенда стреснаха инвеститорите и предизвикаха въпроси за по-широката стабилност на финансовата индустрия в момент на повишаващи се лихвени проценти и висока инфлация.

„Ситуацията няма да бъде решена от успокояващи думи, а ще бъде смекчена само от конкретни факти и цифри. Затова се изисква търпение и предстоящите данни за тримесечието от банките ще бъдат строго проверени“, коментира Андреас Липков, стратег в Comdirect Bank.

Отделно от това подчинените облигации от втори ред на Deutsche Bank скочиха към номиналната стойност в петък, след като кредиторът неочаквано обяви решението си да изкупи облигациите по-рано.

Цената на облигациите с падеж през 2028 г. се сринаха до 90 цента след поглъщането на Credit Suisse. Въпреки че цените се възстановиха през последните дни, те още са на ниво от около 94 цента, което предполага голяма вероятност Deutsche Bank да пропусне своята кол опция.

Натискът върху европейските банки се случва, след като регулаторите и бизнес мениджъри се опитаха да успокоят трейдърите за здравето на индустрията. По думите на Фабрицио Кампели, член на Управителния съвет на Deutsche Bank подпомогнатото от правителството придобиване на Credit Suisse от UBS „не е индикация“ за състоянието на европейските банки. Той също заяви, че депозитите на дребно на германския кредитор са „много диверсифицирани“ и следователно нямат онзи вид риск от концентрация, който продължава да съществува в Silicon Valley Bank.

„По-голямата опасност са икономическите перспективи и как икономиката и финансовата система ще се справят с рецесията. Тогава е по-вероятно да има обезценка на активите. Но, разбира се, първото може лесно да предизвика второто, така че ситуацията е крехка“, заяви Джеймс Ати, инвестиционен директор в Abrdn.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Какво се случи с рейтинга на UBS след покупката на Credit Suisse?

Moody's преразглежда кредитния рейтинг на шест американски банки, понижи оценката на Signature Bank до ниво джънк

Credit Suisse и UBS - разследвани от САЩ за подпомагане на руски олигарси

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички